w trakcie tworzenia

Menu

4.03.2015

Pulpety w sosie pomidorowym

Niezwykle  proste  i lubiane przez moich domowników pulpeciki w sosie pomidorowym , 
to jeden z najbardziej popularnych   sposobów  wykorzystania mięsa mielonego.
Składniki:

pulpety:
  • ok.300 g mielonego mięsa/ wołowina lub chuda wieprzowina
  • 1 jajko
  • 1 łyżka posiekanej zielonej  pietruszki
  • 2-3 łyżki otrębów pszennych /lub owsianych/  
  • 1/4 łyżeczki skórki startej z cytryny
  • 1/2 łyżeczki słodkiej papryki w proszku
  • szczypta ostrej papryki
  • sól i pieprz /do smaku


sos:
  • 400 ml passaty pomidorowej/butelka/
  • 2 łyżki oliwy z oliwek
  • 2  ząbki  czosnku
  • 1 łyżka domowej „jarzynki”
  • szczypta oregano
  • sól i pieprz /do smaku
Wykonanie:
-Mięso przełożyć do miski.
 -Wbić jajko, dodać pietruszkę, otręby, doprawić do smaku i starannie wymieszać.
-Mięso wstawić na kilkanaście minut do lodówki.
W międzyczasie…..
-Na głębokiej patelni rozgrzać oliwę, wrzucić czosnek i lekko podsmażyć/ nie przypalić/.
- Usunąć czosnek, wlać przecier pomidorowy, ok. 1/2 szklanki wody, wsypać jarzynkę i gotować na małym ogniu przez kilka minut.
-Schłodzoną masę mięsną wyjąć z lodówki i uformować z niej małe okrągłe pulpeciki.
-Każdą kulkę obtoczyć delikatnie w otrębach.
-Smażyć  z każdej strony na niewielkiej ilości oleju.
-Usmażone pulpeciki odsączyć z tłuszczu i przełożyć do gotującego się sosu.
-Gotować przez kilka minut na wolnym ogniu.

Podawać z ulubiona  surówką .

1 komentarz: