w trakcie tworzenia

Menu

10.03.2015

Mini keksy kokosowe z figami

Keksiki kokosowe z suszonymi figami  polane figowym syropem
....pycha!
Uwielbiam piec  małe prostokątne ciasteczka  w różnych wariantach smakowych , 
odkąd sprawiłam sobie foremkę do pieczenia keksików.
Moje keksikit o takie  prostokątne muffinki, czyli prostota w wykonaniu......
Zobacz również tutaj
Składniki /6 małych keksików/
  • 1 szklanka wiórek kokosowych
  • 5 fig suszonych
  • 2 jaja
  • 150 ml jogurtu naturalnego
  • 2-3  łyżki miodu wielokwiatowego
  • 2 łyżki  oleju kokosowego
  • ½ szklanki mąki ryżowej
  • ½ szklanki otrębów owsianych
  • 3 łyżki mąki ziemniaczanej
  • 1 łyżeczka proszku do pieczenia
syrop figowy:
  • 4-5  suszonych   fig
  • 2 łyżki płynnego miodu
  • 1/2 łyżeczki cynamonu
  • sok z 1/2 cytryny

 Wykonanie

-Figi umyć,  namoczyć / kilkanaście  minut/  w wodzie ,  osuszyć i  pokroić.
-Foremkę do pieczenia nasmarować  tłuszczem, piekarnik nastawić na  180 st.C.
-Do miski wsypać wiórki kokosowe, mąkę ryżową,  ziemniaczaną, otręby i proszek do pieczenia i starannie wymieszać.
-Jajka wbić do drugiej miseczki, dodać miód, olej , jogurt, wymieszać i przelać do miski z sypkimi składnikami.
-Przy pomocy widelca połączyć  składniki.
-Dodać pokrojone figi/ część odłożyłam  na  wierzch/,wymieszać i nałożyć do foremek na ¾ wysokości.
-Wstawić do nagrzanego piekarnika  i piec ok. 20-25  minut.
-Przygotować syrop.
Figi  drobno pokroić, zalać 3/4  szklanki wody, odstawić na 10 minut  i mieszając gotować na małym  ogniu do całkowitego odparowania płynu.
-Owoce  przestudzić, dodać miód ,cynamon i sok z cytryny ,wymieszać.
-Gotowym syropem polać przestudzone kleksiki.











3 komentarze:

  1. Ekstra pomysł.Muszą super smakować takie keksiki;)

    OdpowiedzUsuń
  2. Też mam taką foremkę, i bardzo ją lubię :) Keksiki wyglądają zjawiskowo :)

    OdpowiedzUsuń