w trakcie tworzenia

Menu

9.03.2015

Risotto z pistacjami

Pyszne, kremowe risotto z orzeszkamipistacjowymi.................
Risotto to niezwykle proste danie, które można przygotować w wielu różnych wariantach.
Przestrzegając podstawowych zasad gotowania  ryżu  można stworzyć wiele smakowitych dań ,
a odrobina  własnej  inwencji  sprawii ,  że risotto może stać się  jednym z ulubionych potraw......
.........tak jest właśnie  ze mną ....uwielbiam risotto  w każdym  wydaniu!
Składniki:/2 porcje/
  • ok.180 g ryżu Carnaroli
  •  mała cebula
  • 2 łyżki  oliwy z oliwek
  • 1 łyżka masła
  • 1/2 szklanki  białego wytrawnego wina
  • 1/2 szklanki orzeszków pistacjowych/bez skorupki/+do dekoracji
  • ok. 800 ml  domowego bulionu warzywnego
  • sól, pieprz/do smaku
oraz
  • 2 łyżki startego parmezanu
  • 1 łyżka  masła
Wykonanie:
-Pistacje podgotować ok. 5-6  minut , przestudzić, obrać i drobniutko posiekać 
/odłożyć kilka do dekoracji/.
-Podgrzać bulion / trzymać na niewielkim ogniu przez cały czas /.
 -W szerokim rondelku  podgrzać oliwę z masłem ,
 dodać drobno  posiekane szalotki i podsmażyć kilka minut.
-Wsypać ryż  i mieszać do chwili, aż  wchłonie cały tłuszcz.
-Wsypać  posiekane orzeszki , chwilę podsmażyć.
-Wlać wino i gotować moment do odparowania alkoholu .
-Stopniowo  dodawać  chochelką gorący bulion mieszając tylko od czasu do czasu.
-Kiedy ryż  będzie ugotowany /al dente/ garnek zdjąć  z ognia.
Risotto  doprawić do smaku, dodać starty ser i masło.
-Energicznie wymieszać , przykryć pokrywką i odstawić na kilka minut.
-Gotowe risotto przełożyć na talerze , ozdobić  orzeszkami.



2 komentarze:

  1. Ryż i pistacje bardzo ciekawa propozycja.Delikatniejsza wersja od standardowego risotto;)

    OdpowiedzUsuń