w trakcie tworzenia

Menu

19.03.2015

Paprykarz z tuńczykiem

Popularna warzywna pasta kanapkowa  z ryżem i rybą.
Smaczna i niezwykle prosta do przygotowania .

Warzywa można  połączyć  z ryżem i tuńczykiem  w sosie własnym . Zamiast ryżu  do warzyw  z powodzeniem można dodać  kaszę jaglaną.


Składniki:
  • 2 marchewki
  • 2 cebule
  • kawałek selera korzeniowego 
  • 1 czerwona papryka
  • 2 ząbki czosnku
  • 1 łyżka oliwy do smażenia
  • 1 liść laurowy
  • 3 ziarenka ziela angielskiego
  • szklanka  passaty pomidorowej
  • 1 łyżeczki papryki słodkiej
  • szczypta papryki ostrej
  • szczypta cynamonu i mielonych goździków
  • szczypta lubczyku
  • 2 łyżki oliwy z oliwek
  • sól, pieprz /do smaku
  • 150  ryżu pełnoziarnistego
  •  mała puszka tuńczyka w sosie własnym

Wykonanie:
-Umyte warzywa obrać, cebulę i paprykę  pokroić w  kostkę , marchew i seler  zetrzeć na tarce o grubych oczkach.
-Na głębokiej patelni rozgrzać oliwę, dodać cebulę i  delikatnie zeszklić.
-Wsypać pozostałe warzywa , chwilę podsmażyć , podlać odrobiną wody , wymieszać i dusić ok.10 minut.
-Wlać przecier pomidorowy, przyprawy, doprawić do smaku  i gotować do zgęstnienia sosu.
-Wyjąć listek laurowy , ziele angielskie i lekko zmiksować warzywa /można zgnieść widelcem/.
-W międzyczasie ugotować ryż w osolonej wodzie.
-Ugotowany ryż połączyć z warzywami.
-Do wystudzonej masy dodać odsączonego tuńczyka .
-Wymieszać  / ewentualnie doprawić/i przełożyć do słoika.
-Przechowywać w lodówce.
-Zamiast ryżu można użyć kaszy jaglanej.


-1 szklankę  kaszy jaglanej  ugotować  w  2 szklankach wody i połączyć  warzywami.



Brak komentarzy:

Prześlij komentarz