w trakcie tworzenia

Menu

18.03.2015

Ziemniaki zapiekane z mięsem mielonym



Propozycja  smacznej przystawki  wywodząca się  z kuchni włoskiej .............czyli ziemniaki  z piekarnika z mięsem mielonym  w pomidorach.
Składniki:
  • 6 ziemniaków jednakowej wielkości
  • 6 łyżek oliwy z oliwek
  • 1,5 łyżeczki słodkiej papryki w proszku
  • 2 ząbki czosnku
  • 3oo g mięsa mielonego
  • 4 łyżki koncentratu pomidorowego
  • 3/4 szklanka  bulionu
  • kieliszek czerwonego wina
  • kilka listków szałwii
  • pieprz  i sól /do smaku
Wykonanie:
-Piekarnik  nagrzać do 200 st.C
-Ziemniaki dokładnie umyć szczoteczką, osuszyć.
-Przy  pomocy pędzelka  nasmarować oliwą / ok.1 łyżka/
-Ułożyć na blasze i piec ok.30 minut przewracając os czasu do czasu /
można wykorzystać funkcję grilla/
-Ziemniaki wyjąć z piekarnika i ponownie nasmarować oliwą  /ok. 1 łyżka/wymieszaną
 z papryką proszku.
-Ponownie wstawić do piekarnika i zapiec ok.10 min./skórka powinna być chrupiąca, 
a ziemniak  wewnątrz upieczony/.
W międzyczasie:
-Rozgrzać na patelni pozostałą oliwę , wsypać  pokrojoną cebulę, delikatnie zeszklić.
-Dodać drobno pokrojoną  marchewkę  ,seler i listki szałwii.
-Całość podsmażyć kilka minut, wlać wino , a po odparowaniu alkoholu wlać bulion i dodać przecier pomidorowy.
-Wymieszać i  dusić na małym ogniu ok.30 minut. 
-Kiedy sos zgęstnieje zdjąć z ognia, wyjąć listki szałwii, doprawić do smaku solą i pieprzem.
-Upieczone ziemniaki przekroić na połówki i ułożyć na półmisku  / jeśli wystygły można wstawić na chwilę do  podgrzanego piekarnika/
-Na wierzch każdej połówki nałożyć porcje gęstego,  gorącego sosu.
-Udekorować listkami świeżej szałwii lub zielonej pietruszki.

-Jeśli  ktoś lubi  pieczony czosnek można  włożyć  go wraz  z  ziemniakami  do piekarnika   i   ułożyć na półmisku z gotową potrawą.
Ziemniaki można  podawać z zielona sałatką.



1 komentarz:

  1. Bardzo fajny przepis i sliczne zdjęcia

    Pozdrawiam
    http://fidrygalkibackstage.blogspot.com

    OdpowiedzUsuń