w trakcie tworzenia

Menu

8.03.2015

Torcik odwrócony z pomarańczami

 Aromatyczne, ucierane ciasto jogurtowe z pomarańczami  
dzisiaj w roli  torciku z okazji...............np.  Dnia Kobiet
Jest to proste , popularne ciasto odwracane czyli zapiekane z owocami  ułożonymi na dnie foremki.

Składniki:  /na małą tortownicę ok.22 cm/
  • 2  pomarańcze  /najlepiej bio/
  • 1 łyżka mielonych migdałów
  • 150 g miękkiego masła /+ 30g do formy/
  • 0,5  szklanki cukru trzcinowego
  • 0,5 szklanki cukru pudru
  • 2 jaja
  • 1 łyżeczka ekstraktu wanilii
  • 1 ,5 szklanki mąki/połowę można zastąpić ziemniaczaną/
  • 1 łyżeczka proszku do pieczenia
  • szczypta soli
  • 0,25 szklanki jogurtu naturalnego
  • 0,25 szklanki soku wyciśniętego z pomarańczy
  • migdały do dekoracji



Wykonanie:
-Pomarańcze dokładne umyć i podgotować  ok. 2-3 min,  zmienić wodę i gotować  kolejne 2 minuty.
-Ostudzić i przekroić na pół ,a następnie  pokroić w plastry.
-Foremkę dokładnie posmarować masłem /również boki/ i obficie oprószyć
 cukrem brązowym /połowa porcji/
-Dno i boki tortownich obłożyć owocami  posypać pozostałym cukrem .
-Foremkę wstawić do lodówki.
-Miękkie masło utrzeć z cukrem pudrem dodając stopniowo /po jednym/jajka, aromat waniliowy i sól.
-Mąkę  z proszkiem do pieczenia przesiać i dodać do utartej masy.
-Jogurt wymieszać z sokiem  i delikatnie połączyć z ciastem.
-Masę  przełożyć do foremki z pomarańczami, wyrównać wierzch i wstawić do nagrzanego piekarnika.
-Piec ok.40 minut w  temp.170-180 st.C
-Przestudzone ciasto przełożyć na  półmisek /owoce powinny być na wierzchu/ i udekorować prażonymi  migdałami.




2 komentarze: