w trakcie tworzenia

Menu

9.03.2015

Jabłko z bakaliami


Niezwykle prosty , smaczny i zdrowy deser , który tym razem pełni 
 dodatkowo rolę.......... dekoracyjną.
Na co dzień  deser podaję w szklanych miseczkach,  ale odświętnie można pokusić się na  przygotowannie go w sposób nieco odmienny ......
Składniki: /2 porcje/
  • 2 jabłka
  • po 2 łyżki  grubo pokrojonych bakalii /migdały, orzechy włoskie, / rodzynek, żurawiny.
  • 2 łyżki miodu
  • sok z 1 pomarańczy
  •  Po ¼ łyżeczki cynamonu, mielonych gożdzików, imbiru i kardamonu


Wykonanie: 
Jabłka umyć i wydrążyć  miąższ  pozostawiając  dookoła cienką obwódkę.

Skropić środek sokiem z cytryny.

Wydrążony miąższ pokroić i przełożyć do rondelka.
Dodać  sok z pomarańczy / ewentualnie 2 łyżki wody/ i dusić na małym ogniu do miękkości, ale owoce  nie powinny  być rozgotowane.
Dodać  przyprawy i odstawić do przestygnięcia.
Jabłka połączyć  z miodem i połową przygotowanych bakalii.
Napełnić jabłka.

Wierzch posypać obficie  bakaliami.


1 komentarz: