w trakcie tworzenia

Menu

2.04.2015

Biała kiełbasa z jabłkami i żurawiną

Biała kiełbasa pieczona w piekarniku  z cebulą , jabłkami  i żurawiną  to pyszna potrawa,
 którą  można  przygotować  na  wielkanocne śniadanie.
...... na zewnątrz chrupka , rumiana , wewnątrz  miękka i soczysta ......taka właśnie jest moja kiełbasa /myślę,że  bardzo dużo zależy od rodzaju i gatunku kiełbasy , moja nie wymagała żadnej obróbki wstępnej , po prosu ją upiekłam /.
Składniki:
  • 4-6  kawałków białej kiełbasy /po 150 g/ u mnie włoska biała salsiccia
  • 2 duże cebule /czerwone/
  • 2 jabłka
  • ¾ szklanki wytrawnego czerwonego wina
  • 2 łyżki  konfitury z żurawiny
  • 2 ząbki czosnku
  • 1 listek  laurowy
  • 3 ziarenka ziela angielskiego
  • 3 łyżki oliwy z oliwek
  • 1 łyżeczka majeranku
  • 1/2 łyżeczki  ostrej papryki
  • sól i pieprz /do smaku
Wykonanie:
-Kiełbasę oprószyć papryką, nakłuć w kilku  miejscach.
-Cebule obrać, pokroić w  plasterki i zeszklić na oliwie.
-Doprawić  solą, pieprzem, majerankiem , dodać liść laurowy, ziele i  
zmiażdżony czosnek, przemieszać.
-Przełożyć do naczynia  żaroodpornego.
-Na cebuli  ułożyć kiełbasę , wierzch posmarować żurawiną wymieszaną z łyżką oliwy.
-Całość zalać winę i wstawić do piekarnika nagrzanego do temp.180 stC. na ok. 25 minut.
-Jabłka umyć, osuszyć , pokroić w cząstki , usunąć gniazdka nasienne  i dodać do kiełbasy.
-Piec razem ok.20 minut.
-Cebula powinna być ładnie przyrumieniona, kiełbasa upieczona,  jabłka miękkie.
-Upieczoną kiełbasę podawać  z pieczywem oraz  z ćwikłą, chrzanem, musztardą lub żurawiną .


Brak komentarzy:

Prześlij komentarz