w trakcie tworzenia

Menu

2.04.2015

Żurek wielkanocny z chrzanem


Wielkanoc coraz bliżej, zakwas na żurek gotowy .....
........bo bez  żurku  lub białego barszczu  sie nie obejdzie.

Składniki:
  • pęczek włoszczyzny
  • ok. 400 g białej kiełbasy
  • ok. 500 ml  zakwasu na żurek
  • 2-3 suszone grzybki
  • 150  g wędzonki
  • 3 ząbki czosnku
  • 1 płaska łyżeczka majeranku
  • 1 łyżka  tartego chrzanu
  • 1/2 szklanki słodkiej śmietany 
  • sól i pieprz /do smaku
Wykonanie: 
-Namoczone /kilka godzin wcześniej /grzyby ugotować .
-Boczek pokroić w kostkę i podsmażyć.
-Warzywa zalać wodą ok. /1,5l /, dodać kiełbasę  i gotować ok. 20  minut.
-Wyjąć  kiełbasę / przed podaniem  podsmażyć na patelni  lub w piekarniku/.
 -Bulion przecedzić i połączyć z grzybami, wlać zakwas , dodać zmiażdżony czosnek i zagotować.
-Doprawić do smaku solą i pieprzem , dodać  chrzan, majeranek  i podsmażony boczek.
-Jeśli wymaga uregulować gęstość  żurku /wodą lub mąką/, można  przecedzić.
Połączyć  ze śmietanką.
Gorący żurek podawać  w miseczkach z kiełbasą i jajkiem ugotowanym na twardo.
Dodatkowo można dodać  ugotowane ziemniaki.

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz