w trakcie tworzenia

Menu

28.04.2015

Ciastka bananowe z kokosem i siemieniem lnianym


Prosty skład i  niezwykle prosty sposób przygotowania  zdrowych i smacznych ciasteczek .
Oto kolejna kombinacja bananowych ciastek , które dla mnie są doskonałym dodatkiem do   śniadaniowych koktajli, jogurtów  i   kawy. 
Bez cukru, jaj, mąki pszennej  i zbędnych tłuszczy.
 To , co lubię najbardziej………
Składniki:
  • 2  dojrzałe banany /średniej wielkości/
  • 1 łyżka soku z cytryny
  • 2 łyżki siemienia lnianego
  • 4 łyżki otrębów owsianych/lub pszennych /
  • 4 łyżki mąki kokosowej / drobne wiórka/
  • 2 łyżki mąki ryżowej
  • 2 łyżki   płynnego oleju kokosowego
  • ½ łyżeczki sody oczyszczonej
  • 1 łyżka czekoladowych kropelek/można pominąć/
Wykonanie:
-Nasiona lnu  zalać 2 łyżkami wody / można  lekko zmielić/.
-Obrane banany przełożyć  do miski , rozgnieść widelcem i skropić sokiem z cytryny, 
dodać nasiona lnu.
-Wsypać otręby, kokos, mąkę ryżową zmieszaną  z sodą i olej.
-Składniki  starannie wymieszać  łyżką, dodać kropelki czekoladowe, ponownie  wymieszać.
-Blachę wyłożyć papierem do pieczenia, piekarnik nagrzać do temp.180st.C.
-Łyżką  do lodów /lub zwykłą / nakładać  na blachę / w odstępach / niewielkie kupki ciasta , 
lekko je spłaszczać nadając   ciasteczkom odpowiedni kształt.
-Blachę wstawić do nagrzanego piekarnika .
-Piec ok. 25 minut.
Upieczone ciastka przełożyć na kratkę kuchenną do przestudzenia.


Brak komentarzy:

Prześlij komentarz