w trakcie tworzenia

Menu

28.04.2015

Zupa ziemniaczana ze szpinakiem i kukurydzą

Delikatna ,  pożywna i bardzo smaczna zupa ziemniaczana  z dodatkiem  szpinaku, kukurydzy i  zielonego makaronu …również  ze szpinakiem.

Zielony makaron , który użyłam do zupy przygotowałam samodzielnie  dodając do  ciasta makaronowego  ugotowany ,wyciśnięty i zmiksowany  szpinak.
  Należy wówczas  odpowiednio zmniejszyć ilość  płynu w stosunku do  pozostałych składników.
 Do zupy można  wykorzystać również makaron gotowy.



Składniki / 3-4 porcje/
  • ok. 1 l bulionu warzywnego
  • 3 ziemniaki
  • ½ selera /korzeń/
  • ½ pora /jasna część/
  • mały koper włoski/można pominąć/
  • 3 łyżki oliwy z oliwek
  • garść świeżego szpinaku
  • ¾ szklanki  kukurydzy
  • ¼ łyżeczki imbiru 
  • sól  /do smaku
  • czerwony pieprz w ziarenkach  /do dekoracji
  •  ok. 150 g  zielonego makaronu /szpinakowego/maltagliati 

Wykonanie:
-Warzywa  dokładnie  umyć i obrać.
-Ziemniaki , koper  i seler pokroić w kostkę, por  w krążki .
-W garnku na zupę rozgrzać oliwę .
-Wrzucić pokrojone warzywa i mieszając chwilę poddusić.
-Wlać gorący  bulion i gotować do miękkości  warzyw.
-Pod koniec gotowania  dodać pokrojony szpinak i kukurydzę, doprawić do smaku.
-Makaron ugotować  w  osolonej wodzie , przecedzić i dodać do  zupy.
-Gęstość zupy  uregulować bulionem lub gorącą wodą w/g własnego gustu.
-Gorącą  zupę przelać do miseczek i udekorować czerwonym pieprzem. 



Brak komentarzy:

Prześlij komentarz