w trakcie tworzenia

Menu

29.04.2015

Gulasz wieprzowy z karczochem

 Gulasz wieprzowy  z dodatkiem  karczocha to  danie mięsne ,  które  należy do  moich ulubionych 
 i nie może go zabraknąć w  sezonie . 
Niestety sezon na karczochy już  za nami , a więc   do gulaszu można dodać w zamian  karczochy 
 z zalewy /oliwnej/ . Danie będzie równie pyszne .
To niezwykłe  warzywo odpowiednio przyrządzone   jest smaczną,  wartościową  przystawką.
Szkoda tylko, że karczochy nie rosną w naszym kraju.......
Składniki:
  • 2 świeże karczochy
  • 500-600 g mięsa wieprzowego/ łopatka /
  • 1/2 cebuli
  • 1 płaska łyżeczka papryki słodkiej w proszku
  • szczypta  papryki ostrej
  • suszony lub świeży rozmaryn / do smaku
  • 1 łyżka mąki
  • ½ szklanki wytrawnego,czerwonego  wina
  • 1 szklanka bulionu warzywnego
  • 1 łyżka koncentratu pomidorowego
  • 4 łyżki oliwy z oliwek
  • sól i pieprz do smaku
  • 1 łyżeczka czerwonego pieprzu w ziarnach  

Wykonanie:

-Karczochy obrać /zachować również łodyżki/  ,  pokroić i umieścić w zimnej wodzie zakwaszonej sokiem z cytryny . Cytryna sprawi, że warzywo zachowuje  ładny , naturalny kolor. Zamiast cytryny można  użyć zielonej pietruszki.
-Rozgrzać  2 łyżki oliwy , wrzucić  osuszone karczochy , podsmażyć  kilka minut , podlać odrobiną bulionu i poddusić kolejne 5 minut. 
-Umyte mięso  osuszyć ,  pokroić w  kostkę i oprószyć przyprawami oraz  mąką.
-Cebulę obrać ,  pokroić w  krążki i podsmażyć  na oliwie / 2 łyżki/.
-Podsmażoną cebulę przełożyć na talerzyk, a na rozgrzaną  patelnię wrzucić  przygotowane kostki mięsa i obsmażyć  z każdej strony .
-Wlać wino i dusić do momentu wyparowania alkoholu.
-Zalać bulionem i dusić pod przykryciem  na wolnym ogniu ok.20 minut.
-Dodać koncentrat pomidorowy , podsmażoną cebulę i dusić do miękkości mięsa.
-Jeśli  w czasie  gotowania  płyn   zbytnio wyparuje należy dolać gorącej wody lub bulionu  w zależności od tego jaki gęsty powinien być nasz sos.
-Na koniec dodać karczochy , doprawić do smaku i posypać kuleczkami czerwonego pieprzu.

-Gotowy gulasz przełożyć na talerze i podawać z pieczywem .


Brak komentarzy:

Prześlij komentarz