w trakcie tworzenia

Menu

3.04.2015

Surówka z selera w buraczkowych miseczkach


Gotowane buraczki  nadziewane selerową surówką to doskonała przystawka
 do dań mięsnych.  Szczególne  świetnie pasuje do wielkanocnego obiadu.

Dodatek do surówki suszonych owoców gojii lub żurawiny  stanowi fajny akcent 
 smakowy i dekoracyjny.  
Odrobina  kiełków buraka podkreśla  naturalny i wiosenny  charakter przystawki.

Składniki: /4 porcje/
  • 4 buraki ćwikłowe
  • 1 seler /korzeń/
  • sok z 1 cytryny
  • 1 łyżka chrzanu
  • 2 łyzki majonezu
  • cukier/do smaku
  • sól /do smaku
  • pieprz/ do smaku
  • 2 łyżki owoców gojii lub żurawiny
  • kiełki buraków/do dekoracji

Wykonanie:
-Buraki ugotować wraz ze skórką, wystudzić  i obrać.
-Każdy burak przekroić na pół,  delikatnie wydrążyć  trochę miąższu ze  środka / miąższ wykorzystać do ćwikły /, delikatnie  posolić i skropić sokiem z cytryny.
-Seler obrać , zetrzeć  na tarce o grubych oczkach i skropić sokiem z cytryną .
-Dodać majonez, chrzan, cześć owoców,  doprawić do smaku solą i cukrem  , wymieszać.
-Wstawić do lodówki.
-Bezpośrednio przed podaniem nakładać obficie sałatkę  we wgłębienia wydrążonych buraczków.
-Wierzch posypać  kiełkami  buraków, żurawiną lub owocami gojii.


1 komentarz:

  1. Cóż za uczta dla oczu :)...i zapewne również dla podniebienia :). Zapisuję przepis, bo takich szukam :). Pozdrawiam :) !

    OdpowiedzUsuń