w trakcie tworzenia

Menu

3.04.2015

Schab w ziemniaczanej skorupce



Pieczeń ze schabu to najlepsza w/g mnie forma przygotowania mięsa na świąteczny obiad. 
Istnieje wiele sposobów na przygotowanie  tego  popularnego dania i większość
 z nich już wypróbowałam.

 Tym razem  postanowiłam  podać na obiad schab w ziemniaczanej skorupce. 
Proste, smaczne danie , które elegancko prezentuje się na talerzu . 
Przygotowane w ten sposób mięso wystarczy podać z dodatkiem świątecznej surówki. Mięso należy upiec dzień wcześniej/ najprościej w rękawie/  , a  przed podaniem 
obłożyć masą ziemniaczanę i zapiec.
Składniki:
  • ok.1,5 kg schabu
  • 2 ząbki zmiażdzonego czosnku 
  • 1 łyżeczka majeranku
  • 1 łyżeczka papryki słodkiej
  • sól/do smaku
  • 1 łyżka oliwy z oliwek
  • ok. 1,5 kg ziemniaków
  • 3 łyżki śmietany 30%
  • 3 łyżki startego parmezanu
  • 2-3 łyżki posiekanych ziół / pietruszka, szczypiorek, tymianek, majeranek….do wyboru/
  • ½ łyżeczki startej gałki muszkatołowej
  • sól i pieprz /do smaku


 Wykonanie:

-Mięso natrzeć solą i czosnkiem, oprószyć papryką  i majerankiem.
-Skropić oliwą i pozostawić w chłodnym miejscu na ok. 2 godziny.
-Zamarynowane  mięso włożyć do rękawa foliowego, / można dorzucić do środka 2 ząbki czosnku i 1/2  cebuli/,  zamknąć , umieścić w naczyniu żaroodpornym
 i wstawić do  zimnego piekarnika.
-Nastawić temperaturę na 180-200 st.C  i piec  ok.60-80 min/ w zależności od wielości mięsa/.
-Upieczone, przyrumienione  mięso  wyjąć z piekarnika i pozostawić do wystudzenia /w rękawie/.
-Ziemniaki obrać , umyć, ugotować , odcedzić  i jeszcze ciepłe zagnieść
 razem ze śmietanką na pure.
-Dodać posiekane zioła, sól i pieprz i starty ser.
-Wymieszać.
-Zimne mięso wyjąć z worka i umieścić w naczyniu żaroodpornym.
-Masą ziemniaczaną obłożyć starannie wierzch i boki schabu /wilgotna ręką/.
-Wstawić do gorącego piekarnika na ok.15 minut.
-Ziemniaki powinny się ładnie przyrumienić, a mięso podgrzać.
-Gotową pieczeń pokroić i ułożyć na  podgrzanym półmisku lub bezpośrednio na talerzach.

-Podawać z  ćwikłą lub buraczkami nadziewanymi sałatką selerową z chrzanem.

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz