w trakcie tworzenia

Menu

22.05.2015

Spaghetti z botwinką

Makarony  z warzywami to moje ulubione dania. 
 Każde warzywo  doskonale  pasuje do makaronu  i przy niewielkim nakładzie pracy i składników można przygotować pyszne oryginalne potrawy.

W kuchni włoskiej można znaleźć  doskonałe propozycje na  makarony z  różnymi warzywami. Choćby słynny makaron ze szpinakiem  czy bietolą . U mnie tym razem  mniej popularne zielono-czerwone warzywo - barbabietola.
Pyszna, świeżutka botwinka  zagościła na moim  talerzu w towarzystwie spaghetti. 
Przyznam, że nie łatwo  jest kupić we Włoszech  botwinkę , ponieważ tutaj jej  się nie  jada........a  jeśli już , to  tak  jak wszystkie  zielone liście /ugotowane , skropione  oliwą i octem/.
Moja propozycja to pyszne  spaghetti razowe ze świeżą  botwinką.

Składniki: /2 porcje/
  • 200 g  makaronu spaghetti /razowy
  • 1 mały pęczek botwinki
  • ½  czerwonej  cebuli
  • 1 ząbek czosnku
  • 2 łyżki oliwy z oliwek
  • 1 łyżka soku z cytryny
  • zielony koperek
  • 2-3 łyżki octu balsamicznego
  • sól i pieprz /do smaku
  • 2 łyżki  ricotty
  • 1 łyżka startego parmezanu

Wykonanie:
-Botwinkę umyć, pokroić /łodyżki drobno, liście zachować.../
-Cebulę drobno pokroić.
-Na głębokiej patelni rozgrzać oliwę ,dodać cebulę i czosnek.
-Lekko podsmażyć/ nie rumienić/ , dodać pokrojone  łodyżki , 2 łyżki wody i chwilę poddusić,
nastepnie wrzucić  liście  .
-Patelnię przykryć pokrywką i dusić na małym ogniu przez kilka minut/ od czasu do czasu przemieszać  lub poruszać patelnią. 
-Botwinka powinna zmięknąć pod  wytworzonej wpływem pary.
-Zdjąć pokrywkę , dodać  sok z cytryny, sól  i pieprz do smaku.
-W międzyczasie  ugotować makaron.
-Ugotowany, przecedzony makaron przesypać na patelnię, dodać starty  parmezan  i delikatnie wymieszać.
-Spaghetti  przełożyć na talerze,  na wierzchu  nałożyć  kleks ricotty, skropić octem balsamicznym i udekorować  świeżym koperkiem.

1 komentarz: