w trakcie tworzenia

Menu

23.05.2015

Tarta razowa z bietolą / lub szpinakiem/ i ricottą


Kruche  ciasto  razowe,  świeże liście botwiny /lub szpinaku/ zapieczone w  delikatnej  serowo śmietankowej  masie..................pyszna kolacja lub obiad, na ciepło i na zimno........


Składniki : / foremka ok. 26 cm/
ciasto:

  • 200 g mąki razowej
  • 100  g  zimnego  masła
  • 1 jajko
  • szczypta soli
nadzienie:

  • 250 g  liści  bietoli lub świeżego szpinaku/  po ugotowaniu /
  • 1 ząbek czosnku
  • 2 jajka
  • 150 ricotty
  • 100 ml  gęstej śmietany
  • 100 g żółtego sera/ Ementaler, Gruvere/
  • 2 -3  suszone pomidory
  • 1/2 łyżeczki  mieszanki ziół włoskich 
  • 1 łyżka nasion słonecznika
Wykonanie:
-Mąkę przesiać do miski, dodać pozostałe składniki i zagnieść kruche ciasto /jeśli wymaga dodać odrobinę zimnej wody/.
-Ciasto  rozwałkować   i przełożyć do okrągłej foremki /wyłożyć dno i boki/, nakłuć widelcem.
-Foremkę wstawić do lodówki na ok. 30 minut.
-Schłodzone ciasto podpiec w gorącym piekarnika na złoty kolor /ok.10 min/
-W międzyczasie  przygotować  nadzienie.
-Liście bietoli /lub szpinaku/ ugotować na parze, dobrze odsączyć i pokroić.
-Ricottę ,  śmietanę  i jajka wymieszać w misce.
-Dodać pokrojone liście, suszone pomidory,  zmiażdżony ząbek czosnku, starty żółty ser  i przyprawy.
-Doprawić do smaku solą i pieprzem.
-Przygotowany farsz przelać na podpieczony spód ciasta.
-Wierzch posypać ziarenkami słonecznika.
-Foremkę wstawić do piekarnika  i piec ok.25-30  minut.




2 komentarze:

  1. robiłam kiedys podobną tartę tylko szpinak potraktowałam blenderem z panasonica,dodałam jeszcze do środka sezam i fetę z suszonymi pomidorami. Była rewelacyjna.

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. rzeczywiście tarty można piec w przeróznych wersjach smakowych...........i zawsze są niepowtarzalne..

      Usuń