w trakcie tworzenia

Menu

24.05.2015

Tiramisu' al marsala z czekoladą


Błyskawicznie przygotowany i błyskawicznie zjedzony............. 
włoski deser z mascarpone czyli tiramisu.


Składniki: (2-3 porcje)
  • 150 g podłużnych  biszkoptów
  • 150 g serka mascarpone
  • 2 jajka
  • 1/2 szklanki  cukru
  • 3/4  szklanki mocnej kawy
  • 2-3 łyżki słodkiego wina Marsala
  • 1/2 tabliczki  gorzkiej czekolady
  • 2 łyżki słodkiej śmietanki
  • czekoladki deserowe i posypka /do dekoracji

Wykonanie:
-Jajka dokładnie umyć i sparzyć.
-Zaparzyć mocną kawę.
-Żółtka oddzielić od białek i utrzeć z cukrem na gęsty  puch .
-Ucierając krem dodawać po łyżce serek  mascarpone.
-Pianę ubić na sztywno i delikatnie połączyć z kremem.
-Kawę wymieszać  z winem.
-Połowę biszkoptów  nasączyć przygotowanym  płynem /kilka sekund/ 
 i ułożyć w  na dnie  szklanego  naczynia.
-Na biszkopty wyłożyć połowę kremu  mascarpone, przykryć  pozostałymi biszkoptami
 nasączonymi w kawie.
-Wyłożyć resztę kremu, wyrównać wierzch .
-Deser wstawić na 1 godzinę do lodówki.
-Czekoladę wraz ze śmietanką rozpuścić w kąpieli wodnej, wystudzić.
-Schłodzony deser przed podaniem posypać czekoladową posypką , a na wierzchu ułożyć dekoracyjne kostki lub kulki czekoladowe.
Talerzyki z deserem udekorować kremem czekoladowym.

1 komentarz: