w trakcie tworzenia

Menu

29.04.2020

Domowy makaron tagliatelle z dynią



Domowy makaron tagliatelle przygotowany  z ciasta  dyniowego  podany również z dynią wzbogaconą czosnkowo-rozmarynowym aromatem.


Składniki:


  • 400 g mąki pszennej 
  • 2 jajka 
  • 200 g pieczonej /ugotowanej/ zmiksowanej dyni
  • mąka  semola do podsypania

Do gotowania przygotować tylko potrzebną część przygotowanego makaronu , przeliczając na porcje /ok.80-100 g na osobę/ , resztę przełożyć do plastikowego pojemnika i zamrozić.


dodatek do makaronu:/ na 2 porcje/
200 g pieczonej dyni
1 łyżka masła
1 łyżka oliwy z oliwek
1 zabek czosnku
gałązka rozmarynu
sól do smaku

Wykonanie:
-Mąkę przesiać na stolnicę.
-Zrobić dołek i wbić całe jaja wymieszane z dynią.
-Zarobić ciasto /najpierw za pomocą widelca, później ręką/.
-Wyrobić gładkie ,jednolite  ciasto podsypując w miarę potrzeby mękę.
-Ciasto przykryć ściereczką i pozostawić na 30 min.
-Podzielić na dwie części i każdą z nich rozwałkować na grubość kilku milimetrów/ podsypując mąką. 
-Rozwałkowane ciasto przełożyć na ściereczkę i pozostawić kilka minut do lekkiego podsuszenia.
-Delikatnie podsuszone ciasto lekko oprószyć mąką, przeciąć  na pół,  nałożyć  na siebie zaokrągloną strona do środka i zwinąć w rulon. 
-Pokroić w  paski/szerokość ok. 8 mm.
-Podobnie postąpić z drugą częścią ciasta.
-Pokrojony makaron rozłożyć na stolnicy i chwilkę  podsuszyć.
-W dużym garnku zagotować wodę , posolić/ do smaku/ i wrzucić makaron /wcześniej otrzepać z mąki/
-Zamieszać i gotować do chwili wypłynięcia na wierzch.
-Ugotowany z makaron przecedzić.





















Brak komentarzy:

Prześlij komentarz