w trakcie tworzenia

Menu

28.04.2020

Makaron carbonara z fasolką szparagową





Składniki 4 porcje :
  • 320 g makaronu / casarece /
  • 100 g boczku 
  • 1/2 małej cebuli
  • 200 g fasolki szparagowej
  • 50 g startego parmezanu
  • 1 łyżka oliwy z oliwek
  • 3 jajka
  • 100 ml słodkiej śmietanki
  • sól
  • świeżo zmielony pieprz
  • parmezan do posypania
  • zielona cebulka do dekoracji



 Wykonanie:
Fasolkę ugotować w osolonej wodzie / " na ząb'/

Boczek pokroić w drobną kostkę.
Cebulę posiekać ,podsmażyć na oliwie wraz z boczkiem.
Dodać pokrojoną fasolkę ,smażyć 2 -3 minuty.
Śmietanę, jajka ser zmiksować.

Makaron ugotować w osolonej wodzie, według przepisu na opakowaniu. 
Odcedzić.
Gorący makaron przełożyć na patelnię, wymieszać, kontynuować smażenie.
Dodać masę jajeczną ,wymieszać składniki ,doprawić do smaku pieprzem/ewentualnie solą/.
Zdjąć z ognia.
Masa jajeczna powinna być półpłynna.

Makaron wyłożyć na talerze-.
Posypać-serem ,udekorować cebulką.



Brak komentarzy:

Prześlij komentarz