w trakcie tworzenia

Menu

28.04.2020

Młoda kapusta z maślaną zasmażką



Po  zimie wszyscy z utęsknieniem czekamy  na świeże warzywa. 
 Jednym z nich jest młoda kapusta.
Przegladając  różne przepisy na świeżą kapustkę stwierdzam , że  w  każdej kuchni   przygotowuje się ją  inaczej. Wypróbowałam wiele przepisów ,ale zawsze wracam do  starego przepisu mojej mamy. Choć wiem, że dodatek  maślanej zasmażki  ma wielu przeciwników ,  to  jednak zdecydowanie  taka  wersja   najbardziej smakuje moim domownikom /mnie również/.
 Pozostanę wierna tej właśnie wersji, a  dodatek kilku moich ulubionych składników  w niewielkim stopniu  podkreśla tylko  mój indywidualny styl smaku i  gotowania.
Składniki:
  • 1 średniej wielkości  główka  młodej kapusty
  • 2 dojrzałe pomidory
  • 2 suszone pomidory
  • 1 średnia   cebula
  • 1 łyżeczka  suszonych warzyw / przyprawa -warzywko/
  • 2 łyżki octu winnego lub jabłkowego
  • ok. 0,5 łyżeczki  cukru
  • 2 łyżka mąki
  • 2 łyżki masła
  • sól  i pieprz /do smaku/
  • świeży koperek 
  • ocet  balsamiczny / do smaku/
Wykonanie:

- Kapustę obrać z zewnetrznych  liści , umyć , przekroić na  pół , wyciąć głąb.
- Pomidory sparzyć / można zdjąć skórkę/ i pokroić w ćwiartki, obraną  cebulę przekroić na  pół/ można posiekać/.
- Kapustę poszatkować i umieścić w głębokim garnku.
-Dodać  połówki cebuli , pomidory świeże  i  suszone oraz "warzywko".
-Na  dno  garnka  wlać  ok. 1 szklanki wody  i mieszając obgotować  całość ok 5 minut.
- Doprawić do smaku /sól, cukier, ocet/ i gotować ok.20 minut / najlepiej do miękkości kapusty/.
-Z masła i mąki przygotować lekką zasmażkę , połączyć z kapustą  i  krótko zagotować.
-Dodać  posiekany koperek / 2 łyżki/  i pieprz do smaku
-Kapustę podawać z pieczywem oraz jako dodatek do mięsa i ziemniaków.
-Przed podaniem skropić octem balsamicznym.




Brak komentarzy:

Prześlij komentarz