w trakcie tworzenia

Menu

28.04.2020

Ciasto ucierane z truskawkami



Składniki:/foremka o średnicy ok.25 cm/

  • 3  jajka
  • 200 g masła
  • 1/2 szklanki cukru trzcinowego
  • 1,5 szklanki mąki orkiszowej/jasnej/
  • 3 łyżki jogurtu naturalnego
  • 1 łyżeczka ekstraktu waniliowego
  • 1 łyzeczka proszku do pieczeia
  • 250-300 g truskawek

oraz
czekolada lub cukier puder



Wykonanie:

/wszystkie składniki w temp. pokojowej/

Przy pomocy miksera utrzeć masło z cukrem na gładką, puszystą masę.

Ucierając dodawać stopniowo po jednym jajku.

Kiedy jajka połączą się z masłem dodać ekstrakt waniliowy ,przesianą mąkę z proszkiem do pieczenia naprzemian z jogurtem .

Starannie wymieszać.

Gotowe ciasto przelać do natłuszczonej foremki/u mnie silikonowa/.

Na wierzchu ciasta ułożyć dowolnie truskawki lekko wciskając .

Piec ok. 30 minut w temp. 170-180 st.C

Upieczone ciasto polać rozpuszczoną czekoladą lub posypać cukrem pudrem.







Brak komentarzy:

Prześlij komentarz