w trakcie tworzenia

Menu

4.05.2020

Makaron penne z papryką i boczkiem

Proste, smaczne danie makaronowe z soczystą , czerwoną papryką i wędzonym boczkiem .



Składniki: /2 porcje/
  • 200 g makaronu penne
  • 1 łyżka oliwy z oliwek
  • 150  g boczku wędzonego
  • 1 papryka czerwona
  • ½  cebuli
  • ¾ szklanki  przecieru pomidorowego/passata/
  • sól i pieprz do smaku
  • 2 łyżki parmezanu
  • listki bazylii lub pietruszki do dekoracji


Wykonanie:

Boczek pokroić w kostkę i podsmażyć na oliwie.
Dodać pokrojoną cebulę i chwilkę poddusić.
Paprykę obrać , pokroić w paski i przełożyć na patelnię.
Mieszając smażyć warzywa kilka minut,
Dodać passatę  pomidorową, sól  i pieprz do smaku
Dusić kilka minut /do miękkości papryki,w razie potrzeby podlać odrobiną wody/.
Makaron penne ugotować al’dente,  odcedzić i przełożyć  do gotowego sosu.
Starannie wymieszać  i wyłożyć na talerze.
Posypać startym serem i ozdobić listkami bazylii.


Brak komentarzy:

Prześlij komentarz