w trakcie tworzenia

Menu

1.05.2020

Tiramisu "po włosku" z sambuką

Dla amatorów  anyżowych smaków pyszny kremowy  deser .
Tradycyjna  włoska wersja , w której likier amaretto zastąpiłam sambuką.



Składniki: /foremka  ok.15/30/



  • 500 g mascarpone
  • 250 ml śmietany kremówki
  • 4 żółtka
  • 4-5 łyżek cukru
  • ok.300 g biszkoptów podłużnych
  • kakao
  • ok.1 szklanka mocnej kawy
  • 2 -3 łyżki likieru  Sambuca

 Wykonanie:
  • Żółtka z cukrem ubić / na parze/  na gładką, puszystą masę.
  • Połączyć z serkiem mascarpone.
  • Śmietanę  ubić na sztywno, dodać do masy i delikatnie wymieszać.
  • Kawę wystudzić i połączyć z likierem
  • Biszkopty zanurzać krótko w kawie i układać jeden obok drugiego w naczyniu.
  • Na warstwie biszkoptów rozprowadzić krem.
  • Ułożyć drugą warstwę biszkoptów i ponownie przykryć kremem.
  • Foremkę z deserem przykryć folią spożywczą i wstawić do lodówki na ok.10 godzin.
  • Przed podaniem wierzch deseru posypać kakao.





Brak komentarzy:

Prześlij komentarz