w trakcie tworzenia

Menu

4.04.2011

Ciecierzyca na przekąskę

Kiedy przygotowuję jakieś danie z ciecierzycy, zawsze dokładam do gotowania większą ilość  ziarna niż jest zawarta w przepisie i robię z niej chrupiącą przekąskę.
Ugotowane ziarenka mieszam z ziołową oliwą i wrzucam na teflonową patelnię.
Podsmażam na wolnym ogniu, mieszając je często, by nie dopuścić do przypalenia. 
Kiedy są już ładnie przyrumienione, a zapach ziół rozlega się po całej kuchni , przekładam je na talerz z bibułą , aby wchłonęła nadmiar tłuszczu, pozostawiam do przestudzenia.
Przekąska-zdrowa i sycąca gotowa.
Ciecierzycę na tego rodzaju przekąskę  można również przygotować w piekarniku.

Składniki:
  • 1 szklanka ugotowanej ciecierzycy
  • 2 łyżki oliwy z oliwek
  • po  szczypcie przypraw:   tymianek,  papryka ostra,  papryka słodka, oregano, rozmaryn, kumin, imbir, pieprz 
  • 1 łyżeczka soli morskiej





  

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz