w trakcie tworzenia

Menu

11.06.2011

Koszyczek serowy


Doskonale spełnia rolę eleganckiej miseczki ,w której można podać dowolną sałatkę, ale bardziej od święta niż na co dzień .Miseczkę z sera parmezan przygotowuje się bardzo szybko i nie wymaga zbyt dużego nakładu pracy.
Wystarczy przygotować  tylko odpowiednią  ilość  prawdziwego ,dobrego   sera Parmigiano Reggiano lub Grana Padano i teflonową patelnię.

 Na 4 koszyczki potrzebuję ok.150 g startego sera. Oczywiście wszystko zależy od wielkości i struktury naszych koszyczków .
Są dwie metody przygotowania koszyków. W jednej z nich należy narysować  na papierze do pieczenia  okręgi/ok.15 cm/ ,które wypełniamy cienką  warstwą  sera  i wstawić  do piekarnika na ok.3 min,  temp 180 st/uważać by nie przypalić boków/. Stopiony  ser przekłada się przy pomocy drewnianej łopatki na miseczkę lub szklaneczkę przewróconą  do góry dnem formując odpowiedni kształt koszyka. Ser stygnie  bardzo szybko, a koszyczek twardnieje.
Druga wersja ,z której właśnie korzystam, to metoda patelniowa. Na rozgrzaną patelnię teflonową należy równomiernie rozłożyć cienką warstwę startego sera formując okrąg.Moje wyszły trochę dziurawe,bo nałożyłam za mało sera.Kiedy ser stopi się i lekko zarumieni należy podważyć brzegi/robię to wykałaczką/i przy pomocy łopatki nałożyć na dowolną formę-szklanka,miseczka,słoiczek/jak wyżej/Przy formowaniu odpowiedniego kształtu pomagam sobie papierem do pieczenia, przytrzymując chwilę gorący ser do momentu przybrania formy i lekkiego przestudzenia. Zimne koszyki są gotowe do napełniania. Sałatka nie może jednak  być zbyt płynna ,bo miseczka nie jest szczelna i sosik może nam  wypłynąć. Stopiony ser zmienia swój smak ,ale i tak można go schrupać/jeśli lubimy parmezan/ lub dodać do innej potrawy.

3 komentarze:

  1. Bardzo ciekawy pomysł :) Podoba mi się :)

    OdpowiedzUsuń
  2. Widziałam już kiedyś takie miseczki, ale jeszcze nigdy nie robiłam. Na pewno wykorzystam ten pomysł :)
    http://polkazprzyprawami.blox.pl

    OdpowiedzUsuń
  3. Fantastyczny przepis, bardzo przystępnie przekazany, wykorzystam na pewno.
    http://www.smakowekubki.com/

    OdpowiedzUsuń