w trakcie tworzenia

Menu

8.06.2011

Krem ze szparagów-Vellutata di asparagi



Smaczna i  delikatna zupa-krem ze szparagów to doskonały, wartościowy posiłek.
Możemy podać  ją na obiad ,ale doskonale nadaje się również na lekką kolację. 
Niewiele dodatków sprawia, że smak  zupy jest intensywnie szparagowy, a dzięki dodatkowi serka konsystencja  kremowa i aksamitna.

Moja wersja kremu jest tym razem  dość odchudzona,  ale można ją śmiało wzbogacać dodając ulubione składniki do gotowania/warzywa,śmietanę itp./ 
  Doskonale wyglądają i smakują połączone ze sobą  dwa kremy/ przygotowane osobno/ z zielonych i białych szparagów , a podane na jednym talerzu/są gęste więc nie mieszają się łatwo, a efekt jest  nie tylko przyjemny dla oka ,ale głównie dla naszego podniebienia. 
 Z  dodatkiem chrupiących grzanek  krem ten może stać się  eleganckim  daniem  ,którym możemy zaskoczyć  naszych gości.


Składniki/na 2 osoby/
  • 250-300 g szparagów /zielone/
  • ½ białej cebuli
  • 20 g masła
  • 0,5-0,75 l bulionu warzywnego
  • 80 -100 g serka Philadelphia light
  • sól
  • pieprz
  • 1 łyżeczka mąki /pszenna lub ziemniaczana/
oraz:
grzanki
Wykonanie:


Szparagi umyć ,obrać/część włóknistą, najlepiej obieraczką do warzyw/usunąć twardą część przełamując warzywo w miejscu, gdzie jest najbardziej kruche/, pokroić na kawałki. Przygotowane szparagi gotować  w bulionie warzywnym ok.10 min.  Cebulę pokroić  w drobną kostkę i podsmażyć na maśle.  Połączyć z bulionem i szparagami, gotować jeszcze ok.10min. Zdjąć z ognia, odłożyć kilka warzyw do dekoracji, a resztę zmiksować do utworzenia się  gęstego kremu. Doprawić  solą i pieprzem. O gęstości kremu musimy zadecydować sami dodając więcej bulionu kiedy jest zbyt rzadki lub  mąki /ok.1 łyżeczki/wymieszanej z odrobiną wody kiedy chcemy bardziej zawiesistą konsystencję.  Gotową zupę-krem należy przed podaniem podgrzać. 
Najbardziej smakuje mi podana z chrupiącymi  grzaneczkami maślanymi.  Dla wzbogacenia smaku i podniesienia wartości odżywczej zupki dodałam na koniec łyżkę wymieszanego  z  kolorowym pieprzem kremowego serka Philadelphia.





2 komentarze:

  1. wytworna, wręcz znakomita. bardzo lubię Twoje pomysły;)

    OdpowiedzUsuń
  2. Wygląda bardzo apetycznie, u mnie obecnie widuję niestety tylko i wyłącznie białe szparagi.

    OdpowiedzUsuń