w trakcie tworzenia

Menu

25.09.2011

Crudaiola z oliwkami i ricottą

Kolejna propozycja na danie makaronowe z surowym sosem pomidorowym.
Tym razem makaron penne zamieniłam na rurki, a dodatek oliwek i sera ricotta  nadał potrawie dodatkowych akcentów  smakowych.

2.Rurki crudaiola z oliwkami i ricottą



Składniki:/na 2osoby/

  • 160 g makaronu rurki
  • 300 g dojrzałych pomidorów/ np.koktajlowe/
  • 2-3 łyżki oliwy extravergine
  • kilka liści bazylii
  • 6 zielonych oliwek
  • 30 g ricotty/org.stagionata/lub innego białego,twardego sera/   
  • pieprz
  • sól
Wykonanie:
Sparzone i obrane pomidorki oczyścić z nasion, a następnie delikatnie zmiksować i przełożyć do miski. Do masy pomidorowej dodać pokrojone  w krążki oliwki ,rozdrobnioną bazylię oraz pokruszony ser. Doprawić całość  solą i pieprzem,dodać oliwę i delikatnie wymieszać. Odstawić sos na ok.30-40 min  od czasu do czasu mieszając.
Ugotować makaron al dente i połączyć z przygotowanym sosem pomidorowym, dokładnie wymieszać i wyłożyć na talerze. Całość posypać dodatkowo rozkruszonym serem.



5 komentarzy:

  1. wszystko co kocham, piekne bajeczne kolory dania.

    OdpowiedzUsuń
  2. Muszę przyznać, ze wygląda naprawdę świetnie. Uwielbiam włoskie dania ;) Pozdrawiam!
    mollisia

    OdpowiedzUsuń
  3. uwielbiam takie dania! wybornie się prezentuje!

    OdpowiedzUsuń
  4. Sama nazwa mnie bardzo zaciekawiła, i składniki też są obiecujące :)

    OdpowiedzUsuń