w trakcie tworzenia

Menu

26.09.2011

Tarta z ciasta francuskiego z ricottą i pomidorkami koktajlowymi


Dzięki połączeniu kilku prostych składników możemy ekspresowo przygotować  smaczną i bardzo elegancką przekąskę.
Gotowe ciasto francuskie,ricotta, kilka pomidorków,przyprawy  i to prawie wszystko by w bardzo krótkim czasie przygotować tartę, którą można podać nie tylko jako przekąskę. Doskonale smakuje na obiad czy kolację, a może spodziewamy się gości?  Polecam.

 Moją tartę przygotowałam z gotowego ciasta francuskiego, ale jeśli ktoś woli własnoręcznie przygotowane ciasto, to nic nie stoi na przeszkodzie. No chyba, że dodatkowo trochę czasu. Nie lubię robić ciasta francuskiego, a więc najczęściej korzystam z gotowych płatów, a na rynku jest ich już dość spory wybór. W wielu przepisach na tarty z ciasta francuskiego spotykam się z metodą
wcześniejszego podpiekania ciasta. Na podpieczone ciasto nakłada się nadzienie i ponownie zapieka. Z pewnością jest to bardzo dobry sposób na uzyskanie chrupiącego, suchego spodu i uzyskania ładnego kształtu ciasta, ale ja w tym przepisie trzymałam  się oryginału i  efekt końcowy był całkiem niezły. Spód ciasta jest cieniutki, ale bez zakalca, a boki pulchne i chrupiące. 

Składniki:
  • 350 g ciasta francuskiego
  • 200 g ricotty
  • 2 jaja
  • 30 g startego parmezanu
  • ok.200 g pomidorków koktajlowych
  • bazylia/kilka listków/
  • sól
  • pieprz do smaku
Wykonanie:

Nastawić piekarnik na temp. 200 st.Pomidorki przekroić na połówki. Blaszkę w której będziemy piec tartę wyłożyć papierem do pieczenia i  rozłożyć na niej płat ciasta. Ciasto nakłuć w kilku miejscach widelcem i posmarować białkiem. Użyłam blaszki okrągłej, ponieważ moje ciasto miało właśnie taki kształt. Ricottę wymieszać /drewnianą łyżką/z jajkami, solą i pieprzem. Masa powinna być gładka, a składniki dokładnie połączone. Dodać drobne kawałeczki bazylii/kilka pozostawić do przybrania/. Dodatkowo dodałam do masy  sporą łyżkę nasion słonecznika/efekt wyczuwalny/. Gotową masę nałożyć na ciasto,pozostawiając ok.2,5cm wolnego miejsca na brzegach. Ułożyć na nadzieniu  pomidorki. Brzegi ciasta lekko nawinąć na wierzch. Gotowe ciasto wstawić do piekarnika na ok.20 min.


Żródło przepisu:"Idee cucina"










    2 komentarze:

    1. Sempre quando vengo qua trovo una bontà.
      Sei bravissima!!! questa torta è bellissima.
      Un bacione
      Lu

      OdpowiedzUsuń