w trakcie tworzenia

Menu

30.09.2011

Crudaiola z papryką i kaparami


Ciąg dalszy moich propozycji na makaron z surowym sosem pomidorowym. Dziś na moim stole zagościły farfalle. Sos oczywiście klasyczny, ale tym razem z dodatkiem świeżej papryki i kaparów.Wiem, że nie wszyscy lubią kapary, ale parzcież można je pominąć lub zastąpić innym dodatkiem . Ale ja bardzo lubię kapary / w niewielkich ilościach/ i  polecam je zdecydowanie dodać do tego dania,  ponieważ nadają mu bardzo ciekawy smak i aromat.



                                                                  4.F arfalle z papryką i kaparami
       
Składniki / dla 2 osób/
  • 160 g makarony kokardki, motylki /farfalle/
  •  200 g  dojrzałych pomidorów
  • ½ czerwonej papryki
  • ½ łyżki kaparów
  • ząbek czosnku
  • kilka gałązek zielonej pietruszki
  • 2-3 łyżki oliwy extravergine
  • sól/do smaku/
Wykonanie

Obrane pomidory pokroić w paseczki , przełożyć do miski .
Podobnie pokroić paprykę. Moje paski papryki umieściłam na kilka minut w zimnej osolonej wodzie. Prawdopodobnie surowa papryka po takiej  kąpieli jest łatwiej trawiona przez nasz żołądek.
 Z pewnością nie zaszkodzi spróbować.
 Odsączoną paprykę połączyć z pomidorami ,dodać kapary, obrany ząbek czosnku,
/można go zmiażdżyć lub dodać w całości,a przed podaniem usunąć/drobno pokrojoną pietruszkę,sól i  oliwę .

Starannie wymieszać i pozostawić na ok.1/2 godz.
Ugotować makaron al dente i ciepły połączyć z sosem.

Makaron można podawać bezpośrednio po przygotowaniu ,ale doskonale smakuje również na zimno

To już przedostania moja propozycja na makaron crudaiola. Jutro piąta, ostatnia w tym sezonie
wersja ,ale tym razem w kolorze zielonym.

                                                                                                                                                                                    
                                    

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz