w trakcie tworzenia

Menu

27.09.2011

Crudaiola z suszonymi pomidorami i tymiankiem


Moja trzecia propozycja na ma makaron crudaiola to spaghetti z suszonymi pomidorami i tymiankiem. Spaghetti to jeden z najpopularniejszych rodzajów makaronu, a o jego walorach smakowych nie muszę nikogo przekonywać. Przygotowujemy go na wiele sposobów, ale chyba najbardziej popularny jest  ten w duecie z pomidorem. Sos pomidorowy to najlepszy dodatek do spaghetti, a dla odmiany proponuję przygotować sos z surowych warzyw.



3.Spaghetti  crudaiola  z suszonymi pomidorami
i tymiankiem





Składniki /dla 2 osób//
  • 160-200  g makaronu spaghetti
  • 300 g świeżych,dojrzałych pomidorów
  •  3 suszone pomidory z zalewy
  • 1/4 czerwonej lub białej cebuli
  • kilka gałązek świeżego tymianku 
  • 2 łyżki oliwy z oliwek
  • sól
  • pieprz do smaku


Przygotowanie


Zmiksować delikatnie połowę obranych pomidorów/bez pestek/.
 Przełożyć do miski i połączyć z pozostałymi pomidorami pokrojonymi w kostkę.
Dodać pokrojone w paski suszone pomidory , drobno posiekaną cebulę i rozdrobnione listki tymianku Doprawić do smaku solą i  pieprzem,połączyć z oliwą,delikatnie wymieszać i pozostawić w chłodnym miejscu na ok.1/2 godz.
Ugotować makaron spaghetti  al dente i połączyć z  przygotowanym sosem pomidorowym.
Makaron można podawać bezpośrednio po przygotowaniu lub na zimno/smakuje również doskonale/.

Żródło przepisu:Cucina Moderna

3 komentarze: