w trakcie tworzenia

Menu

22.10.2011

Sałatka z tuńczykiem, pomidorami i oliwkami -Insalata con tonno, pomodori e olive verde



Doskonała, pełnowartościowa sałatka, którą możemy przygotować błyskawicznie z wykorzystaniem kilku prostych składników.

Oprócz tych podstawowych do sałatki możemy dodawać wszystko to, co lubimy. 
Szybko, zdrowo, kolorowo.

Tuńczyk  w konserwie zarówno w oliwie jak również w sosie  naturalnym  spożywany jest we Włoszech w bardzo dużych ilościach. Jest przede wszystkim bardzo smaczny i dobrej jakości.
Jest doskonałym dodatkiem nie tylko do sałatek, ale również przyrządza się z niego pyszne sosy do makaronów, dodaje się  go do pizzy , jest doskonałym dodatkiem do pieczywa , a nawet można wykorzystać go  do przygotowania znakomitych  pulpetów. Możliwości jest wiele, a dzisiaj mój tuńczyk w miłym towarzystwie  powędrował do salaterki.


Składniki: /ilości dowolne/
  •  puszka tuńczyka w oliwie
  • kilka pomidorków koktajlowych
  • łodyżka selera naciowego
  • mix sałatek/dowolne gatunki plus rukola/
  • czerwona cebula
  • zielone oliwki/użyłam giganti/
  • sól i pieprz do smaku
  • ocet winny           



Wykonanie:
Przełożyć tuńczyka wraz z oliwą do salaterki. Jeśli nie jesteśmy przekonani co do jakości oliwy należy ją odlać,a do sałatki dodać świeżą. Umyć i pokroić warzywa, dodać do ryby. Delikatnie wymieszać składniki. Przyprawić do smaku solą i pieprzem .

Sałatkę delikatnie skropić octem winnym.






1 komentarz: