w trakcie tworzenia

Menu

5.11.2011

Gruszkowy deser amaretto

Pere all' amaretto

Przygotowany w ekspresowym tempie, równie szybko znika z talerzyka. Deser niezwykle  prosty, przygotowany z sezonowych gruszek  z dodatkiem popularnych  włoskich  herbatniczków  migdałowych, nie zawiera dużo kalorii, a może  zaspokoić ochotę  na coś słodkiego.

Składniki:/na 2 osoby/
  • 2 gruszki
  • sok z 1/2 cytryny
  • 100 g herbatników amaretto
  • ok.1/2szklanki cukru /użyłam brązowego/
  • ok.1/2 szklanki wody
  • 2 łyżki likieru amaretto/można pominąć,lub użyć inny/
  • 1/2 tabliczki płynnej gorzkiej czekolady
  • płatki migdałowe do dekoracji

pomysł na deser pochodzi z programu tv "La prova del cuoco"




2 komentarze: