w trakcie tworzenia

Menu

4.11.2011

Makaron penne z czerwoną cykorią - Le mezze penne alla trevigiana

Primo piatto
Makaron z czerwoną cykorią i pure fasolowym, to smaczne i ciekawe kompozycyjnie danie, które  wbrew pozorom przygotowuje się bardzo szybko. Zwykle, tradycyjnie do tego dania dodaje się śmietanę, ale to  jest również pyszne i może nawet bardziej "wartościowe".

Radicchio/radikjo/, czyli czerwona cykoria sałatkowa- to warzywo o mocnym , żywym kolorze i delikatnej goryczce w smaku. Ma szerokie zastosowanie w kuchni jako dodatek do sałatek, składnik farszów, zapiekanek ,przystawek , a ze względu na swój piękny kolor jako efektowna dekoracja. Zapiekana i grillowana traci jednak swój kolor. Przed podaniem należy sałatę wymoczyć  w słonej wodzie aby pozbyć się częściowo gorzkiego smaku, a nie jest to łatwe. Ale nie należy się tym przejmować. Cały urok w goryczce, która ma swoje dobre strony. Liście zawierają bowiem w  składzie tzw.intybinę, która ma korzystny wpływ między innymi na proces trawienia, a także na układ krążenia. Świadomość dobroczynnych właściwości cykorii pozwoli nam odrobinę osłodzić jej gorycz.

Składniki:

  • 400 g makaronu mezze penne rigate/lub penne/
  • 300 g białej fasoli w puszce
  • 1 niewielka główka czerwonej sałaty radicchio/trevigiano/
  • 1 mała cebula/czerwona  lub biała/
  • ok.3/4 szklanki  białego wytrawnego wina/dodałam czerwone/
  • 2 listki laurowe
  • łyżki oliwy z oliwek
  • zielona pietruszka
  • sól i pieprz do smaku

Wykonanie:
1.Nastawić wodę na makaron, a w międzyczasie oczyścić sałatę i pokroić w paseczki. Odstawić.


2.Cebulę pokroić w kostkę i zeszklić na oliwie/2 łyżki/.

3. Dodać listek laurowy,przecedzoną fasolę z puszki i dusić całość ok.6 min./w razie potrzeby rozcieńczyć.

4.Masę fasolową przelać do miksera i zmiksować na gładki krem/listek usunąć/. Doprawić do smaku, dodać posiekaną pietruszkę. Odstawić.

5.Makaron wrzucić do gotującej się, osolonej wody.
6.Pokrojoną sałatę wrzucić na patelnię z oliwą/2 łyżki/i poddusić ok 4 min.po czym dolać wino i gotować jeszcze kilka minut do całkowitego odparowania alkoholu.

7.Odcedzić makaron/wodę z makaronu można pozostawić do rozcieńczenia pure fasolowego/

8.Ugotowany makaron połączyć na patelni z  sałatą,doprawić do smaku solą, pieprzem, wymieszać i mocno podgrzać. Podgrzać również krem fasolowy, a w razie potrzeby delikatnie rozcieńczyć wodą z makaronu. Powinien mieć konsystencję gęstego pure.

9.Na każdy talerz wyłożyć warstwę kremu z fasoli, a na nim makaron z czerwoną sałatą. Posypać zieloną pietruszką  i świeżo mielonym pieprzem.

Pomysł zaczerpnięty z"Idee Cucina"


1 komentarz: