w trakcie tworzenia

Menu

6.11.2011

Roladki drobiowe z pesto i suszonymi pomidorami- Involtini di pollo con pesto e pomodori secchi

Secondo piatto

Kiedy nie mam pomysłu na przygotowanie fajnego dania z mięsa, jest zawsze plan awaryjny. Oczywiście roladki. Można je przyrządzać  na bardzo wiele sposobów i wszyscy je doskonale znamy. Dzisiaj przygotowałam roladki z piersi kurczaka  w/g włoskiego przepisu i z typowymi, charakterystycznymi dla tego kraju składnikami czyli: zielone pesto i pomidory suszone.

Składniki:/na 4 osoby/
  • 4 płaty mięsa z piersi kurczaka
  • 4 łyżki zielonego pesto/ z bazylii/
  • pomidory suszone w zalewie oliwnej/do farszu i sosu/
  • kawałek żółtego sera/użyłam fontina/
  • 1/2 szklanki białego wytrawnego wina
  • ok.1 szklanki wywaru warzywnego
  • 1 łyżka masła
  • 2 łyżki oliwy z oliwek
  • sól i pieprz do smaku

Wykonanie:
Płaty mięsa lekko  rozbić.Otrzymane porcje mięsa bardzo  delikatnie  posolić i posmarować zielonym pesto. Pomidory odsączyć z zalewy i pokroić w paski, ser żółty pokroić w drobną kostkę . 
Na wierzchu rozsmarowanego  pesto rozłożyć paseczki pomidora, kostki sera, doprawić świeżo mielonym pieprzem. Płaty mięsa zrolować i spiąć wykałaczkami.  Rozgrzać na patelni oliwę z masłem. Smażyć roladki z każdej strony do uzyskania złotego koloru. Wlać wino i dusić do odparowania alkoholu.  Następnie dodać gorący bulion,  wrzucić kilka pokrojonych pomidorów suszonych  i dusić mięso ok.15-20  min./w zależności od grubości  płatów/. Roladki należy od czasu do czasu przewracać, by piekły się równomiernie i nie przywierały do dna. Powstały w czasie duszenia mięsa sos powinien lekko wyparować i zgęstnieć. Dla mnie jest to wystarczająca ilość sosu, choć mięso jest w nim tylko delikatnie zanurzone.  Jeśli ktoś lubi dużo sosiku,  to  może dolać więcej bulionu i pod koniec gotowania dodać małą łyżeczkę masła wymieszanego z mąką.
Polecam jednak naturalny sosik mięsno- winny.
Do roladek podałam ziemniaczki pieczone w piekarniku z rozmarynem oraz zieloną sałatką z sosem  włoskim na bazie oliwy z oliwek i octu  jabłkowego.



Jako jeden ze składników farszu do moich roladek użyłam sosu pesto , który przygotowałam ze świeżych liści  bazylii. Pesto to jeden z najlepszych sosów, który przyrządza się bardzo szybko, przy niewielkim nakładzie pracy i przy użyciu kilku składników, które bardzo często mają swoje  inne  zamienniki. Zastosowanie ma bardzo szerokie. Jest doskonałym dodatkiem do makaronów, risotto, i farszów mięsnych.



Składniki:

  •  ok.40-50 g świeżych liści bazylii
  • ząbek czosnku
  • 2 łyżki startego parmezanu/ pecorino/
  • łyżki orzeszków piniowych
  • ok.100 ml oliwy z oliwek
  • sól do smaku

Sos powinno się przygotować w moździerzu, ale można również użyć zwykły mikser.
Rozdrobić w mikserze orzeszki i przełożyć na talerzyk.
 Następnie zmiksować czosnek , dodać połowę liści bazylii i rozdrobić je, dodać pozostałą część i  ponownie rozdrobnić dolewając powoli oliwę z oliwek do uzyskania  odpowiedniej konsystencji.  Na koniec dodać parmezan, orzeszki i jeszcze raz krótko zmiksować do połączenia się składników. 



Wszystkie te czynności należy wykonywać krótko, ponieważ bazylia jest bardzo delikatna i w  czasie dłuższego miksowania traci swój smak i kolor. Aby zachować ładny, zielony kolor sosu  należy w czasie miksowania dodać do składników łyżkę lodowatej wody /lub małą kosteczkę lodu/. Część pesto, które nie zużyjemy  możemy przechowywać w lodówce przez kilka dni. Prawdziwe,oryginalne pesto włoskie nazywa się
pesto alla  Genovese i składa się z podobnych składników, a receptura i sposób wykonania jest  tradycją z pokolenia na pokolenie.



2 komentarze:

  1. Cudownie bogate! Wyglądają wspaniale, a smakują na pewno jeszcze lepiej :-)

    OdpowiedzUsuń
  2. uwielbiam połączenie pesto z suszonymi pomidorami! Jeszcze w roladzie mięsnej - musi być wspaniała!

    Gratuluję wygranej: http://zmiksowani.pl/akcje-kulinarne/miesne-rolowanie-konkurs

    OdpowiedzUsuń