w trakcie tworzenia

Menu

22.12.2011

Świątecznie/bez przepisów/

Walizki rozpakowane,święta tuż tuż, a więc ostatnie przygotowania przedświąteczne na całego.....
Niewiele czasu, ale wszystko musi być tak jak co roku, zapięte na ostatni guziczek.
Drobne wypieki mam już za sobą, a teraz pora na  coś konkretnego. Pomysły są, chęci nie brakuje, a więc zabieram się do pracy, a efekty  będą widoczne ...........kiedyś.

15.12.2011

Piernik przekładany powidłami i masą krówkową


 Pierniki pieczemy w ciągu całego roku. Jednak te świąteczne są najlepsze i mają w sobie coś magicznego, coś czego brakuje im na co dzień. To  niezwykła magia Świąt i ten niesamowity nastrój sprawiają, że proste, miodowe ciasto staję się takie niezwykłe. Pachnie jakby inaczej, wygląda  i smakuje inaczej......a to tylko, a może aż... piernik.

9.12.2011

Kandyzowany imbir



Obok skórki pomarańczowej imbir jest dla mnie  bardzo ważnym dodatkiem do świątecznych wypieków.Czy piernik bez imbiru miałby ten doskonały smak i aromat?A pierniczki?Wystarczy odrobina sproszkowanego lub utartego imbiru,by uzyskać pełnię piernikowego smaku.A  może skusić się na dodatek kandyzowanego?

Skórka pomarańczowa do wypieków i nie tylko...


Święta nieodłącznie kojarzą mi się z zapachem cytrusów, a skórka pomarańczowa to niezastąpiony 
        dodatek do świątecznych wypieków .
Uwielbiam zapach gotowanej  skórki i nie wyobrażam sobie makowca, keksa, sernika,
świątecznych drożdżówek , a nawet piernika bez dodatku  tego aromatycznego specjału.

4.12.2011

Kremowe risotto z suszonymi grzybkami



Pyszne, kremowe i pachnące  leśnymi grzybami risotto, to doskonałe danie obiadowe, które można przygotować o każdej porze roku. Możemy użyć świeżych, lub suszonych grzybków, 
ale  możemy wykorzystać również pieczarki ,które świetnie  smakują z ryżem.

Mufinki pomarańczowe

Babeczki piernikowe są już tylko wspomnieniem, więc nie pozostaje nic innego jak upiec kolejną porcję, ale może w innym smaku. Ponieważ upieczenie mufinek ,to  czynność nie wymagająca prawie żadnego nakładu pracy , a  przynosząca miłe efekty nie pozostaje nic innego jak zabrać się do pracy.

3.12.2011

Bucatini z sosem pomidorowym i ricottą z dodatkiem kopru włoskiego




Bucatini /grubsze spaghetti  z dziurką  przez całą długość/  w bardzo delikatnym, ale  aromatycznym,  z odrobiną pikanterii sosie pomidorowo-serowym , to kolejne makaronowe danie,  które na dobre zagościło na moim stole. 
 Prosto, szybko  i zdrowo.

Piernikowe babeczki /muffinki/ z pomarańczowym akcentem -przedsmak Świąt

Tak pysznie i świątecznie zrobiło się na blogach kulinarnych, że nie sposób nie  zareagować. 
Mnóstwo pięknych, kolorowych , lukrowanych pierniczków /których u mnie niestety w tym roku nie będzie/ i dojrzewających pierników, tortowe ciasta z pysznymi kremami /coś już mam  na oku/ i kruchutkie , drobne ciasteczka /których nie  może zabraknąć/.