w trakcie tworzenia

Menu

27.02.2012

Karczochy z zielonym groszkiem w pomidorach



Karczochy/zobacz/ nie są w Polsce zbyt popularne,bo po prostu ich nie ma . Te piękne  warzywne kwiaty mają doskonałe walory smakowe.
Można podawać je na wiele sposobów:gotowane,smażone,nadziewane,z dodatkiem makaronu i mięs,w sałatkach.Karczochy można również konserwować i wtakiej właśnie postaci widuje się je najczęściej   w naszym kraju.Już w starożytnym Rzymie doceniono ich zdrowotne właściwości,a szczególnie w schorzeniach wątroby.


Składniki/ dla 2 osób/


  • 4 karczochy
  • 1/2 szklanki zielonego groszku/użyłam mrożony/
  • 1 ząbek czosnku
  • 1 lampka  wytrawnego wina
  • 3/4 szklanki bulionu warzywnego
  • 3/4 szklanki przecieru pomidorowego/z butelki lub kartonu/
  • łyżki oliwy z oliwek
  • kilka listków świeżego rozmarynu
  • sól,pieprz do smaku
Karczochy dokładnie umyć, oczyścić z wierzchnich,twardych liści/,az odsłoniąsię jasnozielone,świeże listki./Mozna odciąć ogonki,ale one również sa bardzo smaczne. U nasady kwiatu delikatnie przeciąć,wydrążyć włoski .....jak przygotować karczochy zobacz tutaj To może być trudne dla osoby, która nie ma  doświadczenia,ale każdym następnym razem jest już łatwiej. W tym warzywie najważniejszy jest środek,czyli" serducho"
Warzywo przekroić na połówki i włożyć do naczynia z zimną wodą z dodatkiem soku cytrynowego lub zielonej pietruszki na ok.15 min./w celu zabezpieczenia warzywa przed zmianą koloru/. W głębokiej patelni rozgrzać oliwę z czosnkiem i umieścić w niej karczochy,rozmaryn doprawić do smaku sola i pieprzem. Warzywa smażyć przez chwilę na wolnym ogniu,a następnie ,podlać winem .Po odparowaniu alkoholu  zalać gorącym bulionem.Całość poddusić ok 10 min.po czym dodać rozmrożony groszek,przecier pomidorowy ,przykryć pokrywką i dusić do chwili aż warzywa będą miękkie,/mieszając delikatnie od czasu do czasu,/a sos lekko zgęstnieje/w razie potrzeby uzupełnić bulionem/.
Podawać z dodatkiem pieczywa.


Amatorom tego warzywa  polecam wypróbowanie pysznego risotto  z karczochem w roli głównej.

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz