w trakcie tworzenia

Menu

12.02.2012

Spaghetti orkiszowe z tuńczykiem i porem


Jeśli  mamy mało czasu i niewiele produktów  w lodówce , to danie  jest idealne.
Wystarczy mała puszka tuńczyka, kawałek pora i makaron.
Danie jest bardzo smaczne i  mogę je śmiało polecić.
....A jeszcze do niedawna łączenie ryb z makaronem  wydawało mi się czymś nienormalnym, podobnie jak dodawanie ich do pizzy .Dzisiaj wiem , że jest to możliwe i smakuje całkiem nieźle. Wystarczy tylko zmienić swoje nawyki  żywieniowe i  zobaczyć jak jedzą inni.........a można się wiele nauczyć....



Składniki:/2 na osoby/
  • 160 g makaronu spaghetti/użyłam razowy-orkiszowy/
  • kawałek pora/biała część/
  • 1 mała puszka tuńczyka w sosie własnym
  • 2 łyżki oliwy z oliwek
  • mały ząbek czosnku
  • mały kawałeczek  ostrej papryczki
  • 1/4 szklanki białego wytrawnego wina
  • garść ugotowanego zielonego groszku/można pominąć/
  • sól,pieprz do smaku
Wykonanie:
Przygotowanie tego makaronu  zajmuje bardzo mało czasu,a więc w pierwszej kolejności należy nastawić wodę na makaron.W międzyczasie należy drobno pokroić  umytego pora. Na patelni rozgrzać oliwę z papryczką i czosnkiem. Dodać pokrojonego pora. Wlać wino   i dusić ok 5 min. na wolnym ogniu. Do podduszonego pora dodać odsączonego tuńczyka i groszek. Dokładnie wymieszać i dusić jeszcze 2-3 min.W tym czasie makaron powinien być już ugotowany. Należy  go przecedzić  i dodać do sosu porowo-rybnego.Wymieszać dokładnie drewnianą łyżką, doprawić do smaku solą i pieprzem.Jeśli makaron wydaje się zbyt suchy można dolać do niego odrobinę wody z makaronu.
...I to wszystko....można podawać.....Buon appetito!


Dla smakoszy proponuję  dodać kilka małych filecików anchois./ ... .nie lubię,więc unikam..../

1 komentarz: