w trakcie tworzenia

Menu

18.03.2012

Coś do chleba ...czyli pasta z soczewicy



W oczekiwaniu na świeże, pachnące  pomidory ,nowalijki z domowych ogródków i wszystkiego, co można położyć na kromkę chleba, /oprócz wędliny i sera/  najlepszym rozwiązaniem są pasty  warzywne.
Doskonałe pasty możemy przygotować ze wszystkich warzyw strączkowych,korzeniowych,  z oliwek, nasion słonecznika,  bakłażana , czy karczochów/kto ma dostęp ten może/ i  z czego tylko zechcemy.
A oto moja propozycja na pyszną , sycącą pastę kanapkową z soczewicy. O wartościach odżywczych nie muszę wspominać, a smakuje doskonale nie tylko z pieczywem, ale jako nadzienie  do"kanapeczek"warzywnych /np.selera naciowego,czy papryki/.
Podstawą do przygotowania pasty jest ugotowana soczewica.
Proponuję również wykorzystać ją do przygotowania smacznej sałatki/zobacz/

Składniki:
  • 250 g ziaren soczewicy/kolor dowolny,                                                                                       ale i czas gotowania różny/
  • 2 szklanki bulionu warzywnego
  • 1 mała cebula
  • 1,5 łyżki oliwy z oliwek
  • 1 liść laurowy 
  • kilka ziarenek jałowca i goździków
  • 1/4 szklanki wina czerwonego wytrawnego
  • sól
  • pieprz do smaku
 dodałam również:


kilka łyżek oliwy z oliwek extravergine
tymianek,paprykę słodką,papryczkę chili/wg uznania/


Wykonanie:
Czas gotowania  soczewicy zależy od jej koloru, a tym samym twardości ziaren. Najszybciej gotuje się czerwona soczewica, wolniej zielona,a najdłużej brązowa .
Ziarna zielone i brązowe  można więc namoczyć przed gotowaniem . 
Na głębokiej patelni rozgrzać oliwę. Cebulę pokroić w drobną kostkę i lekko podsmażyć . Dodać wypłukane ziarna soczewicy, liść laurowy, jałowiec i goździki,dokładnie wymieszać i chwilę poddusić. Dodać wino i gotować do odparowania alkoholu. Następnie zalać całość gorącym bulionem i gotować/ ok.20-30 min. / do miękkości soczewicy i całkowitego wyparowania płynu.
Ponieważ soczewica będzie miksowana na krem ziarenka mogą się rozpadać. Pod koniec gotowania doprawić solą i pieprzem, wyjąć liść i ziarenka przypraw. Odstawić do przestudzenia.
Przestudzoną soczewicę zmiksować dodając stopniowo oliwę
/ ilość zależy od żądanej gęstości i naszego smaku/ i przyprawy.



 zestawienie próbne
















Brak komentarzy:

Prześlij komentarz