w trakcie tworzenia

Menu

17.03.2012

Koper włoski zapiekany czyli Finocchi gratinati






Proste, klasyczne włoskie danie -koper włoski zapiekany ze śmietaną i parmezanem. 
Własnie dania proste bardzo często są nie tylko smaczne, ale równocześnie prezentują się elegancko na naszych stołach.
Koper włoski zapiekany to doskonały dodatek do obiadu,ale również samodzielne danie. 
Jeśli nie wiem, co zrobić z zapasem tego warzywa zapiekanka jest najlepszym rozwiązaniem. Oczywiście koper włoski /finocchio/najbardziej smakuje  mi na surowo. Jest chrupiący soczysty i bardzo delikatny w smaku ,a w sałatkach sprawdza się doskonale.

Składniki:/ 2 porcje/
  • 2 -3 szt kopru  włoskiego /średniej wielkości/
  • 1 szklanka śmietany kremówki
  • 2 łyżki  startego sera parmezan/do sosu/
  • 2 łyżki masła
  • sól i pieprz o smaku
  • łyżki sera do posypania
Wykonanie:
Warzywa dokładnie umyć, usunąć łodygę i zgrubiałe  liście, pokroić na ćwiartki lub ósemki.
Koper włożyć do osolonej gotującej się wody i gotować ok.10 min.Rozgrzać piekarnik do temp 180-190 st. Śmietanę wymieszać z połową sera, doprawić solą i pieprzem i połączyć z warzywami. Naczynie żaroodporne posmarować masłem, przełożyć do niego warzywa w śmietanie .Przykryć folią aluminiową i wstawić do piekarnika na około 20 min. Zdjąć folię, posypać pozostałym parmezanem i zapiekać jeszcze ok.10 min.Czas zapiekania warzywa  można regulować w zależności od tego,czy koper ma być bardzo miękki,czy tylko delikatnie zapieczony. Warzywa powinny być ładnie przyrumienione .Przed podaniem posypać suszonym koperkiem/świeży mile widziany/


Koper włoski doskonale  zapieka się również pod  beszamelem.Przed zapiekaniem można go lekko poddusić na maśle z dodatkiem niewielkiej ilości wody, włożyć do naczynia , zalać sosem i zapiekać do miękkości.
Do zapiekania kopru przygotowuję delikatny sos beszamelowy /sposób przygotowania/zobacz/
Składniki na lekki sos beszamelowy:

40g masła
40 g mąki
200 g bulionu warzywnego lub mleka 
gałka muszkatołowa do smaku
sól
pieprz do smaku


Brak komentarzy:

Prześlij komentarz