Mój ulubiony , tradycyjny zestaw surówek, który można podać do każdego dania mięsnego.
Jest to dodatek nie tylko ciekawy kolorystycznie, ale przede wszystkim smaczny
i bogaty w witaminy
Składniki:/na 4-5 osób/
- 1/4 główki kapusty czerwonej
- 1/4 główki kapusty białej
- 4 małe marchewki
- 1/2 małej cebuli
- kawałek pora
- 4 jabłka
- po 1 łyżce krojonych orzechów, suszonych śliwek/pokrojonych/ i rodzynek /lub żurawiny/
- sok z 1 cytryny
- 5 łyżek oliwy z oliwek
- 1/2 łyżeczki cukru
- 1 łyżka posiekanej zielonej pietruszki
- sól
- pieprz
- 1 łyżeczka startego chrzanu
Warzywa i jabłka dokładnie umyć i obrać. Wymieszać oliwę z sokiem z cytryny tworząc sos o konsystencji gładkiej emulsji, doprawić do smaku solą i cukrem podzielić na 3 części. Kapustę białą i czerwoną dokładnie umyć i zetrzeć osobno na grubej tarce . Do każdej wetrzeć po jednym jabłku, przyprawić solą, świeżo zmielonym pieprzem, polać sosem sałatkowym . Do kapusty czerwonej dodać pokrojoną drobno cebulę, suszone śliwki, a do kapusty białej pora pokrojonego w cienkie półkrążki, rodzynki , zieloną pietruszkę i wymieszać. Marchew zetrzeć na tarce z małymi oczkami, podobnie jabłko/lub 2/, skropić sokiem z cytryny. Można dodać1 łyżeczkę startego chrzanu. Dodać szczyptę soli,cukru do smaku , pokrojone orzechy i sos. Wymieszać. Gotowe surówki wyłożyć na półmisek. Przygotować na krótko przed spożyciem.
Każdą z tych surówek można przygotować w Thermomiksie / tak właśnie zrobiłam tym razem/ wrzucając osobno wszystkie składniki przeznaczone na daną surówkę /oprócz bakalii/.
W ciągu kilku minut surówki są gotowe. Takim sposobem możemy zaoszczędzić wiele czasu.
Uwielbiam wszystkie surówki....
OdpowiedzUsuńPyszności:-)
OdpowiedzUsuń