Pożywne, bardzo smaczne, niezwykle łatwe, szybkie w przygotowaniu i zawsze się udają.
To gówna zaleta dań jednogarnkowych, które świetnie nadają się na obiad. Trochę kiełbaski, dużo warzyw doskonale skomponowany zestaw przypraw to składniki pysznego dania pod nazwą "Chłopski Garnek " z serii Pomysł na ......Winiary.
To zupełnie zwyczajne danie zawierające w swoim składzie między innymi ziemniaki, kapustę i kiełbasę nawiązuje do naszej tradycyjnej kuchni polskiej , a nazwa Garnek CHŁOPSKI świetnie podkreśla jego prostotę.
Przygotowując tę potrawę nasunęło mi się pewne skojarzenie. Te składniki i ten zapach przypominał mi pewne danie , które najczęściej jadałam latem......przy ognisku. Tak, to było właśnie to i smakowało zupełnie tak samo! / no może tylko brakowało zapachu dymu z ogniska i atmosfery rodzinnych spotkań/. Ta potrawa to tzw.prażucha / lub pieczonka, czy kociołek/. Potrawę piecze się w żeliwnym, szczelnie zamkniętym kociołku /specjalnie przeznaczonym do tego celu/, w lekko żarzącym się ognisku. Garnek wykłada się liśćmi kapusty i układa warstwami pozostałe składniki /kiełbasę, mięso, boczek, kapustę, paprykę, cebulę i posypuje się przyprawami. Cały ten proces trwa ok.1,5-2 godz ............, ale warto czekać.
To tylko taka ogólna informacja, ponieważ ja bywam jedynie konsumentką, a niezastąpionym specjalistą w tej dziedzinie jest mój tata.
Nigdy nie myślałam o tym, aby taki garnek przygotować w domu. Wydawało mi się, że danie to jest jedyne, niepowtarzalne i nie do podrobienia. Tymczasem okazuje się , że można i choć oryginał pozostanie jedyny w swoim rodzaju , to dla taty mam w prezencie przyprawę , dzięki której nie będzie musiał zastanawiać się : co by tu jeszcze dodać....?
A jest to:
A oto moja wersja tego pysznego dania:
Składniki:/ 4 porcje/- 1 op. "Pomysł na.....Chłopski GARNEK"
- 350 g cienkiej kiełbasy /ulubionej/
- 1 mała cebula
- 300 g ziemniaków
- 200 g białej kapusty
- 1 papryka czerwona
- 1 papryka biała
- 2 suszone pomidory
- 1 łyżka oliwy z oliwek
Kiełbasę pokroić w półksiężyce, kapustę poszatkować, ziemniaki pokroić w średnią kostkę , cebulę w krążki , a paprykę pokroić również w kostkę.
W głebokiej patelni lub garnku / użyłam żeliwny / rozgrzać oliwę, dodać cebulkę, a następnie pokrojoną kiełbasę. Lekko podsmażyć, dodać paprykę i chwilę smażyć na wolnym ogniu.
Dodać ziemniaki, kapustę i dokładnie całość przemieszać.
Dodać ziemniaki, kapustę i dokładnie całość przemieszać.
Zawartość opakowania " Pomysłu na...." starannie rozmieszać z 400 ml zimnej wody i wlać do garnka. Dokładnie wymieszać, zagotować , garnek przykryć pokrywką i zmniejszyć ogień. Danie dusić na wolnym ogniu od czasu do czasu mieszając. Po ok. 25 minutach , kiedy ziemniaczki będą miękkie danie jest gotowe do podania.
Najbardziej smakuje z kromką lub jak to po chłopsku się mówi: pajdą chleba.
Gorąco polecam : to jest naprawdę smaczne!
Była powtórka......
Witam zapraszam do mnie na bloga na "Chłopski Garnek" , ale zupełnie po domowemu zrobiony , pozdrawiam Iza
OdpowiedzUsuńChętnie zaglądnę,ale domyślam się ,że słowo"domowy" to zwyczajnie pominięcie gotowych przypraw w torebce......
OdpowiedzUsuńCzy to jest strona Winiar?
OdpowiedzUsuńCzy naprawdę wszystko jest na sprzedaż ?