w trakcie tworzenia

Menu

14.09.2012

Zapiekanka pomidorowa z cukinią i bakłażanem

Prosta, smaczna potrawa , którą można podawać jako samodzielne danie lub dodatek do dań mięsnych.  Można  ją  podawać  na ciepło, ale nic nie traci na swoich walorach smakowych spożywana również  na zimno.

Cieniutko pokrojone warzywa zapieczone w aromatycznym , ziołowym sosie  ze świeżych pomidorów  to niezwykle łatwy  i szybki sposób na przygotowanie smacznej kolacji . Aby danie to stało się pełnowartościowym posiłkiem wystarczy gotową zapiekankę posypać rozkruszonym  serem feta , a dodatek  świeżej bagietki lub domowego pieczywa  może być  doskonałym  uzupełnieniem.


Warzywa ułożyć na przemian na warstwie sosu pomidorowego. 

Wierzch skropić oliwą. 

Składniki: /2 porcje/
 sos pomidorowy:
  • 1/2 cebuli
  • 5 dojrzałe pomidory
  • 1,5 łyżki oliwy z oliwek
  • 1/2 łyżki posiekanego tymianku
  • kilka listków świeżego oregano
  • sól i pieprz do smaku
oraz 
  • 1 mała  cukinia
  • 1 bakłażan
  • 2 pomidory
  • ok 60 g pokruszonego sera feta
  • 1 łyżka oliwy z oliwek
Wykonanie:
Przygotować sos:   pomidory na chwilę zanurzyć we wrzątku, schłodzić , zdjąć skórkę, usunąć nasiona i pokroić. Na patelni rozgrzać oliwę. Wrzucić pokrajaną w kostkę cebulę, pomidory i dusić na średnim ogniu ok.10 min mieszając od czasu do czasu.Dodać tymianek ,oregano , doprawić do smaku solą , pieprzem i gotować jeszcze 2-3 minuty.Sos zmiksować i rozsmarować na dnie naczynia żaroodpornego  (użyłam naczynia żaroodpornego o wymiarach 22-12 cm).

Umytą cukinię, bakłażana  i pomidory pokroić w cienkie plasterki. Warzywa ułożyć na przemian/ tak aby na siebie zachodziły /  na warstwie sosu pomidorowego.  Wierzch skropić oliwą. Naczynie z warzywami   owinąć folią aluminiową i wstawić do piekarnika nagrzanego do temp. 180 st.C. Warzywa zapiekać ok. 30 min. / przed końcem zapiekania można usunąć folię/
Przed podaniem wierzch zapiekanki posypać serem feta /jeśli wymaga doprawić do smaku solą i świeżo zmielonym  pieprzem/




Brak komentarzy:

Prześlij komentarz