w trakcie tworzenia

Menu

4.02.2013

Faworki II / chrust/ z rumem na piwie



Delikatne, kruchutkie , leciutkie , napełnione  bąbelkami powietrza  i bardzo  łatwe 
do przygotowania faworki  na piwie.  Same zalety ,a więc nie pozostaje nic innego 
jak zabrać się do pracy....


Faworki na piwie piekłam  wielokrotnie i z przyjemnością sięgam po ten stary i wypróbowany  przepis. T ym razem bez dodatku tłuszczu, choć oryginał poleca dodanie łyżki masła lub oleju.
  Aby okazały się rzeczywiście udane ciasto należy rozwałkować bardzo cienko, a kto ma ochotę może dodatkowo  poznęcać się nad nim uderzając wielokrotnie wałkiem. Ja  tym razem zrezygnowałam z tłuszczu, wałka , a faworki i tak wyszły doskonałe. 
Piwo nie jest wyczuwalne w smaku , a więc dla kogoś kto nie lubi jego smaku faworki będą równie smaczne. Smakoszy piwa natomiast  nie trzeba  namawiać......i ten rum.....jednak kto próbował piwo z rumem niech nie oczekuje podobnych efektów....
 Dla dzieci proponuję jednak coś lżejszego.../ZOBACZ/.
Składniki:

  • ok.500 g mąki pszennej
  • 4 zółtka
  • ok. 1/2 szklanki mocnego  piwa
  • 2 łyżki rumu 
  • 2 szczypty soli

oraz
tłuszcz do smażenia /użyłam olej roślinny/
cukier puder z wanilią do posypania

-Mąkę przesiać do miseczki.
-Dodać sól, żółtka ,rum i piwo.
-Zagnieść ciasto o konsystencji pierogowej / jeśli jest zbyt rzadkie dodać odrobinę mąki, a jeśli twarde piwa /i dobrze wyrobić.
-Zawinąć w folię i wstawić w chłodne miejsce na ok.  40-50 min.
-Ciasto podzielić na 2-3 części  i najlepiej  przygotowywać partiami /by zapobiec obsychaniu/.
-Wałkować bardzo cieniutko i kroić na paski w kształci prostokąta /3-10cm /i strać się jak najmniej podsypywać maką.
-Naciąć wzdłuż przez środek i przez otwór przeciągnąć jeden koniec.
-Przygotowane faworki delikatnie przykryć folią lub wilgotną ściereczką aby zabezpieczyć przed wysychaniem .
-Wkładać faworki na dobrze rozgrzany tłuszcz i krótko smażyć z obu stron na jasno złoty kolor.
-Odsączyć na papierowym ręczniku , przełożyć na półmisek i posypać cukrem pudrem z wanilią.






Brak komentarzy:

Prześlij komentarz