w trakcie tworzenia

Menu

7.03.2013

Tort "mimoza" z ananasem


Ciasto to  w  takiej właśnie postaci przygotowuję tylko raz w roku. 
Swoim wyglądem przypomina bowiem kwiat mimozy czyli zwiastun wiosny .  Gałązka tego krzewu jest  popularnym kwiatem ,który ofiaruje się kobietom w dniu Święta Kobiet we Włoszech.
A ciasto jest bardzo proste i składa się tylko z biszkoptu i kremu. Tym razem wzbogaciłam je dodatkowo o orzeźwiający akcent ananasa. 
Tak jak każdy pieczony tort wymaga  poświęcenia mu odrobiny czasu . 
               Proponuję również uproszczoną wersję tortu w postaci mini torcików /ZOBACZ/ ,które gościły u mnie w ubiegłym roku.
 


BISZKOPT :/ tortownica o śr. ok. 25 cm/
 
6 jajek
100/g cukru75 g mąki pszennej
75 g mąki ziemniaczanejszczypta soli
KREM  :4 żółtka500 ml mleka100 g cukru60 g mąki pszennej/lub skrobi kukurydzianej/cukier waniliowy /lub laska wanilii/

BITA ŚMIETANA:
400 ml śmietany 30%
80 g cukru pudru 
4 Poncz 
1/2 szklanki przegotowanej wody
1/4 szklanki  syropu  ananasowego
/1 łyżka spirytusu/
oraz 300-400 g ananasa z syropu



1
 Oddzielić białka od żółtek. Żółtka ubić  z cukrem na  puszysty krem. Osobno ubić  białka. Do ubitych  żółtek  dodawać  partiami  ubite białka , szczypte soli, mąkę pszenną i ziemniaczaną. Delikatnie  wymieszać, wykonując koliste ruchy z dołu do góry. Dno tortownicy wyłożyć papierem do pieczenia. Przełożyć  masę , wyrównać wierzch   i delikatnie uderzając: odpowietrzyć. Piec w nagrzanym piekarniku w temperaturze 170°C.ok.35 min. Wystudzić. Ciasto najlepiej przygotować  dzień wcześniej.

Mleko  podgrzać. Żółtka ubić  z cukrem . Dodać  mąkę , wymieszać. Wlać niewielką ilość ciepłego mleka i połączyć  z masą żółtkową. Dodać resztę  ale już  gorącego  mleka  ,wanilię i cały czas mieszając podgrzewać , aż krem zgęstnieje. Gładki, gesty krem przełożyć  do szklanej miseczki, przykryć  folią spożywczą i pozostawić  do ostudzenia.


Dobrze schłodzoną śmietanę  ubić na sztywno. Stopniowo dodawać cukier puder.

 Zimny krem cukierniczy  delikatnie połączyć z bitą śmietaną. Dodać  ananas dobrze odsączony z syropu i  pokrojony w kostkę. Masę wstawić do lodówki aby dobrze stężała.


4  
Składniki  na poncz dokładnie wymieszać.
Wykończenie tortu:
-Biszkopt przekroić na 2 części/ dolna część powinna być nieco grubsza/.Można dodatkowo "wybrać" trochę  ciasta ze środka.-Górną część biszkoptu pokroić na malutkie kwadraciki lub rozdrobnić w palcachtworząc grube okruchy.
-Spód nasączyć  2/3 przygotowanego  ponczu.-Boki posmarować kremem i wierzch tworząc kształt niewielkiej  kopuły.- Tort  pokryć starannie okruchami ciasta. 
-Pozostałym ponczem skropić  wierzch.-Ciasto dowolnie ozdobić.




3 komentarze: