Ekspresowa sałatka na obiad lub kolację. Głównym składnikiem jest ryba pieczona w ziołach, a pozostałe dodatki , które można komponować zupełnie dowolnie składają się głównie z warzyw.
Choć z warzywami o tej porze roku nie jest zbyt ciekawie myślę , że każdy znajdzie coś dla siebie . Moimi ulubionymi warzywami w tej sałatce są: seler naciowy, czerwona cebula, pomidorki koktajlowe, sałata lodowa lub rzymska, oliwki, kapary i papryczka chilli.
Do sałatki dorzucam na koniec niewielkie kawałki podpieczonego, chrupiącego chleba .
- kilka liści sałaty lodowej lub rzymskiej
- 200 g pieczonej w ziołach ryby / u mnie dorsz/
- kilka pomidorków koktajlowych
- kawałek selera naciowego
- 1/2 czerwonej cebuli
- 1 ząbek czosnku
- 1 łyżka kaparów
- kilka czarnych oliwek
- malutki kawałek papryczki chilli
- 3 łyżki oliwy z oliwek / lub oleju sałatkowego/
- 2 łyżki octu jabłkowego
- 1/2 łyżeczki nasion kminu rzymskiego
- sól i pieprz do smaku
- 2 kromki chleba
Wykonanie:
-Oliwę wymieszać z octem, dodać zmiażdżony czosnek.
-Warzywa dokładnie umyć.
-Sałatkę rozdrobnić wrzucić do miski, dodać kapary, pokrojone pomidorki, seler, cebulę , oliwki i odrobinę papryczki chilli.
-Upieczoną rybę rozdrobnić i dodać do warzyw.
-Całość doprawić do smaku solą i pieprzem, dodać kmin, polać przygotowanym sosem czosnkowym i delikatnie wymieszać.
-Kromki chleba podpiec na patelni grillowej, rozdrobnić i wrzucić do sałatki .
/sałatkę udekorowałam świeżymi listkami kopru włoskiego/
Doskonałym dodatkiem do sałatki jest lampka białego wytrawnego wina.......polecam!
pysznie i kolorowo:)
OdpowiedzUsuńWygląda wspaniale...tak smacznie i kolorowo.Świetny pomysł!
OdpowiedzUsuń