w trakcie tworzenia

Menu

19.05.2013

Pudding czekoladowy z brioszką



 Pyszny, czekoladowy deser, który rozpływa się w ustach......
Niezbyt słodki, może trochę kaloryczny, ale od czasu do czasu można troszkę poszaleć....
Pudding doskonale smakuje na ciepło, ale wówczas należy nakładać go łyżką (jest bardzo delikatny i mocno kremowy). Przestygnięty ładnie zastyga i daje się kroić nożem. Bita śmietana jest świetnym dodatkiem , choć zdecydowanie wolałam posypać go gorzkim kakao i zjeść z dodatkiem świeżych truskawek.......... i była dokładka! 


Chocolate brioche bread pudding, czyli czekoladowy pudding z brioszką  w/g  przepisu
 z książki Small Plates and Swett Treats

Składniki: /4-6 porcji/
  • 60 g  gorzkiej czekolady
  • 2 jajka
  • 1 żółtko
  • 50 g cukru trzcinowego
  • 250 ml śmietany 36%
  • 1/4 łyżeczki soli morskiej
  • 175 g rogalików croissant / brioszki,maślane bułeczki,chałka/
  • 50 g czekoladowych chipsów /lub pokrojonej czekolady/
  • kakao do posypania
  • bita śmietana i truskawki do dekoracji
Wykonanie:
-Rozgrzać piekarnik do temp. 160 stopni.
-Gorzką czekoladę roztopić w kąpieli wodnej i odstawić aby trochę ostygła.-Jajka, dodatkowe żółtko i cukier ubić w mikserze przez 3 minuty na dużej prędkości, tak długo, aż jajka będą ciągnąć się  wstążką przy unoszeniu mieszadeł miksera.
-W drugiej misce ubić dobrze śmietanę.
-Delikatnie wymieszać bitą śmietanę z masą jajeczną i  roztopioną  czekoladę, dodać sól morską. 
-Następnie dodać kawałki brioszki i czekoladowe draże, starannie wymieszać.
-Przeleć masę do formy o boku 20cm.
-Na blasze do pieczenia położyć kratkę, wlać  trochę wody (1 cm),czyli  przygotować kąpiel wodną i ustawić foremkę z ciastem.
-Piec pudding w kąpieli wodnej przez ok 45 minut, do czasu , aż środek się zetnie.

-Nie piec zbyt długo by zbytnio go nie wysuszyć. Pudding powinien być lekki i kremowy.
Posypać kakao i podawać  z bitą śmietaną.



2 komentarze: