w trakcie tworzenia

Menu

10.06.2013

Tortelloni z zielonym pesto i warzywami


Propozycja na pyszny , lekki , letni obiadek.
 Smacznie i kolorowo, a na dodatek ekspresowo.

Składniki: /  2 porcje/
  • 300 g  pierożków tortelloni /lub tortellini/ z ricottą i szpinakiem
  • 50 g   zielonego pesto /z bazylii/
  • 2 ziemniaki
  • 50 g zielonej fasolki szparagowej
  • 150 g pomidorków koktajlowych
  • 1 duży ząbek czosnku
  • 2 łyżki oliwy z oliwek /lub oleju o smaku bazylii/
  • 1-2 łyżki startego sera Grana Padano/lub parmezanu/
  • 1 łyżka orzeszków piniowych
  • kilka listków bazylii
  • sól i pieprz do smaku



Wykonanie:
-Obrane ziemniaki pokroić w drobną kostkę , wrzucić do gorącej ,osolonej wody i gotować ok.15 minut.
-Fasolkę obrać, pokroić na długość ok. 1 cm i wrzucić do gotujących się ziemniaków po 10 -ciu minutach.
-Gotować razem.
-Odcedzić i przełożyć do miseczki.
-Nastawić wodę na pierożki.
-Umyte pomidorki przekroić na pół.
-Na dużej patelni rozgrzać oliwę ,wrzucić  ząbek  czosnku, dodać pomidorki  doprawić do smaku solą , pieprzem i smażyć na mocnym ogniu ok.1,5 minuty. Wyjąć czosnek,  a pomidorki przełożyć na talerz, zabezpieczyć przed ostudzeniem.
-Tortelloni wrzucić do wody i gotować w/g zaleceń producenta.
-Ziemniaki i fasolkę przełożyć na patelnię,w której smażyły się pomidory i dobrze podgrzać.
-Ugotowane pierożki przecedzić i przesypać na patelnię z warzywami, wymieszać.
-Pesto rozcieńczyć odrobiną gorącej wody z makaronu i rozłożyć równomiernie na talerzach lub półmisku.
-Gorące pierożki z ziemniakami i fasolką ułożyć na sosie, obłożyć pomidorkami, posypać orzeszkami i startym serem.
-Ozdobić listkami bazylii i podawać.



5 komentarzy:

  1. pysznie, letnio i kolorowo:) uwielbiam!

    OdpowiedzUsuń
  2. Moje ukochane tortellini. Wspaniale skomponowane dodatki! :) Pycha!
    dariawkuchni.blogspot.com

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Moga być również tortellini,choć u mnie sa to trochę większe tortelloni.

      Usuń
  3. Lubię takie obiady, bardzo mi pasuje Twoja propozycja :)

    OdpowiedzUsuń