w trakcie tworzenia

Menu

24.10.2013

Jesienna tarta kasztanowa z gruszkami


Kruchutka tarta kasztanowa wypełniona słodkimi gruszkami i czekoladą.
 Właściwie można by było na tym poprzestać,bo tarta sama w sobie jest pyszna i  wystarczająco słodka ,  ale zdecydowałam podać  ją  z dodatkiem  odrobiny gruszkowego musu  i z czekoladowym kremem kasztanowym. 

Kasztany jadalne  to bogactwo witamin i minerałów.  Można je  gotować, piec i przetwarzać
 na mąkę.  Mąka  kasztanowa nie zawiera glutenu . Doskonale nadaje się do wypieku
 chleba , ciastnaleśników ,kruchych ciasteczek 
 do przyrządzania  deserów, a nawet makaronu.
Składniki:
  • 250 g mąki kasztanowej
  • 100 g mąki pszennej
  • 200 g masła
  • 1 jajo
  • 1 żółtko
  • 100 g cukru pudru
  • 3 gruszki
  • 2 łyżki soku z cytryny
  • 5 ugotowanych kasztanów jadalnych
  • 100 g czekolady/ użyłam batonik nadziewany/
  • kasztany kandyzowane do dekoracji
oraz:
 w/g  uznania jako dodatek 
-mus gruszkowy
-krem czekoladowo kasztanowy
Wykonanie:
-Składniki na ciasto umieścić w misie miksera .
-Miksować do połączenia się składników.
-Ciasto wyłożyć na blat, podzielić na dwie części ,owinąć w folię i wstawić na godzinę do lodówki.
-Gruszki obrać, usunąć gniazdka nasienne i pokroić w ósemki, skropić sokiem z cytryny.
-Jedną część ciasta rozwałkować na wielkość foremki / 22 cm/ plus brzegi.
-Wyłożyć natłuszczoną foremkę.
-Z drugiej części odłożyć kawałek ciasta na dekorację i również rozwałkować.
-Pokrojone gruszki ułożyć na cieście, posypać pokruszonymi kasztanami  i kawałkami czekolady.
-Przykryć drugim krążkiem ciasta, dociskając brzegi.
-Z odłozonego ciasta wyciąć  dekoracyjne listki i ułożyć na wierzchu ciasta.

-Tartę wstawić do nagrzanego piekarnika i piec w temp. 180 st.C o. 35 minut.

Podawać z musem gruszkowym/ ugotowane ,zmiksowane gruszki doprawione sokiem cytrynowym i cynamonem / lub kasztanową nutellą  /ugotowane, zmiksowane kasztany połączone  z nutellą czekoladowo-orzechową/.



3 komentarze:

  1. A ja nigdzie mąki kasztanowej nie mogę dostać, buu...
    Tarta cudowna, musiała smakować bosko :)

    OdpowiedzUsuń
  2. Mąka kasztanowa to produkt sezonowy.Należy rozgladać się za nią jesienią.............
    A tarta rzeczywiście smakowała bosko!

    OdpowiedzUsuń
  3. Śniło mi się dzisiaj, że jadłam pieczone kasztany, a tu proszę jaka pyszna tarta;) Muszę poszukać tej mąki. Pozdrawiam

    OdpowiedzUsuń