w trakcie tworzenia

Menu

25.10.2013

Spaghetti carbonara z dynią i czerwoną fasolką

Klasyczne włoskie danie makaronowe w nieco wzbogaconej wersji.
Przygotowałam je dzisiaj z okazji Światowego Dnia Makaronu.
Odrobina tradycji i jak zwykle ........szybko, prosto i smacznie........

Dodatek czerwonej fasoli i  dyni w połączeniu z  pysznym kremowym sosem  sprawił ,
że moje spaghetti zyskało  wiele na smaku,  wartościach odżywczych i wyglądzie.

Składniki:
  • 400 g makaronu spaghetti
  • 150 g wędzonego boczku
  • 3 żółtka
  • 150  ml śmietany 30%
  • 3-4  łyżki sera parmezan
  • ½  cebula
  • 1  zabek czosnku
  • 200 g dyni ugotowanej na parze /al dente/
  • 150 g czerwonej  fasoli z puszki
  • 100 ml białego wytrawnego  wina
  • sól i pieprz do smaku
  • zielona pietruszka 
Wykonanie:
-Makaron  ugotować w/g zaleceń producenta.
-Na patelni rozgrzać oliwę.
-Boczek pokroić w kostkę, wrzucić na patelnię i podsmażyć.
-Dodać posiekaną cebulę i czosnek.
-Wlać wino i dusić ok.5 minut.
-Dodać dynię  pokrojoną w grubą kostkę i odcedzoną fasolkę.
-Całość wymieszać  i chwilkę poddusić.
-Dodać posiekaną zieloną pietruszkę.
-Żółtka wymieszać ze śmietaną i startym serem/połowa/, dodać świeżo zmielony pieprz.
-Makaron przecedzić i gorący wsypać  na patelnię .
-Patelnię z warzywami zdjąć z ognia ,wlać  przygotowany sos   i dokładnie wymieszać ze składnikami.
-Podgrzać  i przełożyć na talerze.
-Udekorować zieloną pietruszką , posypać serem.

Światowy Dzień Makaronu 2013 - 25 października

1 komentarz: