w trakcie tworzenia

Menu

31.08.2014

Francuskie koperty z jabłkiem w karmelu

 Jabłka zapiekane w cieście francuskim, posypane obficie  waniliowym cukrem pudrem......... pachnące cynamonem i karmelem.........pycha!

Proste i smaczne .


Składniki /8 szt/
  • 1 płat ciasta francuskiego
  • 4 jabłka /do zapiekania
  • 8-10  łyżeczek karmelu
  •  cynamon /do smaku
  • cukier puder waniliowy do dekoracji

Wykonanie:

Jabłka obrać, przekroić na połowę, usunąć gniazdka nasienne.
Schłodzone ciasto francuskie pokroić na kwadraty /np.8cm, rozmiar dopasować do wielkości jabłka.
Na środku każdego kwadratu ułożyć połówkę jabłka /spód  odrobinę odkroić/.
Jabłka posypać cynamonem i polać karmelem.
Rogi ciasta połączyć górą i skleić  tworząc pakiecik.
Ciastka wstawić do piekarnika nagrzanego do 190st.C i piec ok.15-20 minut.
Przed podaniem posypać cukrem pudrem.

..............no to zajadamy...........

2 komentarze:

  1. Doskonały pomysł wykorzystania ciasta francuskiego:-)

    OdpowiedzUsuń
  2. Miękkie, aromatyczne jabłko zamknięte w chrupkim cieście francuskim - to musiało smakować bajecznie :)

    OdpowiedzUsuń